Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat vineri un nou raport privind prognozele economice globale, anticipând o creștere de 3,3% a economiei mondiale în 2025, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estimările din octombrie. Avansul este susținut în principal de o performanță economică mai puternică a SUA.
Estimările pentru 2026 rămân neschimbate, tot la 3,3%. Cu toate acestea, FMI atrage atenția asupra riscurilor globale, inclusiv reapariția inflației în SUA și efectele instabilității politice din economiile majore.
Pentru economia americană, prognoza a fost revizuită semnificativ în sus, până la 2,7% pentru 2025, reflectând o piață a muncii solidă și o cerere privată robustă. Această performanță amplifică decalajul față de alte economii dezvoltate, în special cele din Uniunea Europeană. FMI subliniază însă că aceste previziuni nu includ eventualele politici ale președintelui ales Donald Trump, din cauza lipsei de detalii concrete.
Zona euro continuă să întâmpine dificultăți, cu revizuiri negative pentru economiile majore precum Germania și Franța. Germania, a cărei economie a înregistrat scăderi doi ani la rând, este prognozată să crească cu doar 0,3% în 2025. În schimb, Spania este o excepție, având o creștere estimată de peste 2%.
Economia chineză, deși va crește cu 4,6% în 2025 (o ușoară îmbunătățire față de prognozele anterioare), va continua să încetinească, marcând o tendință de scădere prelungită până în 2026. Tensiunile comerciale și incertitudinile economice ar putea afecta investițiile în China, avertizează FMI.
În alte regiuni, ritmul de creștere se va îmbunătăți datorită unui echilibru între performanța Chinei și cea a altor economii emergente, precum India și Brazilia. Pentru Rusia, prognoza rămâne la 1,4% pentru 2025, marcând o încetinire semnificativă față de anii anteriori.
În ceea ce privește România, FMI a revizuit în scădere prognoza pentru 2024, la 1,9%, față de 2,8% estimat în aprilie. Totuși, economia românească este așteptată să accelereze în 2025, atingând o creștere de 3,3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Aplicația de inteligență...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...