Ce vor discuta liderii lumii la Forumul Economic Mondial de săptămâna viitoare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
World Economic Forum / sursa foto: Flickr.com
World Economic Forum / sursa foto: Flickr.com
Liderii mondiali se adună la Davos, Elveția, în această săptămână pentru a discuta cu privire la cele mai presante probleme ale planetei.

Două războaie majore, o criză maritimă, atacuri cibernetice asupra diferitelor instituții și dovezi tot mai alarmante ale urgenței climatice sunt principalele puncte de interes ale acestora, relatează CNN.

Forumul Econommic Mondial va avea loc în inima Alpilor, la Davos. Aici, la ce-a de-a 54-a ediție a evenimentului, liderii politici și actori mondiali din domeniul businessului vor purta discuții care vor atinge aceste subiecte, între 15 și 19 ianuarie.

Datoria publică a explodat în timpul pandemiei, iar noile împrumuturi din acest an vor depăși probabil recorduri în mai multe economii mari ale lumii, ceea ce va face ca guvernele să fie mai puțin capabile să amortizeze șocuri financiare precum cele cauzate de războaie sau schimbări climatice.

În multe țări, serviciile publice sunt deja puse la încercare în urma reducerilor bugetare succesive.

Și mai îngrijorător este faptul că, pe măsură ce gradul de îndatorare crește, guvernele s-ar putea afla în imposibilitatea de a împrumuta mai mult pentru a onora obligațiile existente și pentru a finanța serviciile de bază în mod adecvat.

Un guvern incapabil să își finanțeze datoria "ar fi forțat să pună în aplicare reduceri abrupte și dureroase" ale cheltuielilor sau creșteri de taxe, a declarat Michael Saunders, fost membru al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei.

Regatul Unit - a șasea economie ca mărime din lume - oferă un exemplu de precauție cu privire la cât de prost pot merge lucrurile atunci când investitorii resping planul unui guvern de a se împrumuta.

În septembrie 2022, lira sterlină și obligațiunile guvernamentale britanice s-au vândut brusc, în parte ca răspuns la planurile fostului prim-ministru Liz Truss de a emite mai multe datorii pentru a plăti reducerile de taxe. Ratele la creditele ipotecare și alte costuri de împrumut au crescut vertiginos, deoarece investitorii au cerut prime mult mai mari pentru a deține datoria britanică.

Banca Angliei a fost în cele din urmă forțată să intervină și să se angajeze să cumpere obligațiuni pe "orice scară este necesară".

În timp ce băncile centrale pot oferi un sprijin de urgență temporar, ele nu pot finanța deficitele guvernamentale în locul investitorilor de obligațiuni.

 

Economia în contextul alegerilor prezidențiale

 

Jumătate din populația lumii va merge la urne. Această serie de alegeri înseamnă că administrațiile în exercițiu nu vor fi prea încurajate să strângă cureaua și, în același timp, va crește perspectiva ca noii lideri să încerce să își lase amprenta prin noi planuri de impozitare și cheltuieli.

Deja, datoria se prefigurează a fi o problemă cheie în alegerile din SUA din acest an, care vor culmina cu alegerile prezidențiale din noiembrie. Nivelurile record ale împrumuturilor publice au devenit un important punct de dispută între republicani și democrați, agravând disputele privind bugetul național care amenință periodic să priveze agențiile federale de fonduri și să le împiedice să funcționeze.

Creșterea datoriei și disputele politice și-au pus deja amprenta asupra ratingului de credit al Americii, care afectează de obicei costurile de împrumut pentru guvern, întreprinderi și gospodării.

Fitch a redus ratingul datoriei suverane a SUA la AA+, de la calificativul maxim AAA, în august anul trecut, citând polarizarea politică drept factor care a stat la baza deciziei sale. Între timp, în noiembrie, Moody's a avertizat că ar putea, de asemenea, să elimine ultimul rating perfect rămas al Statelor Unite de la cele trei mari agenții de rating.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel