Cea mai bogată femeie de afaceri din Europa de Est controlează și un post tv din România

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Renata Kellnerova a preluat conglomeratul PPF în urmă cu trei ani. Compania de familie este un imperiu de telecomunicații, media, investiții și comerț electronic cu sediul la Praga, cu operațiuni în 25 de țări - și 60.000 de angajați.

Conglomeratul operează televiziuni private în șase țări din Europa de Est, între care și postul românesc de televiziune ProTV, și deține una dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă.

Petr Kellner, soțul Renatei, care a murit în mod neașteptat, a construit această companie tentaculară prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Însă războiul din Ucraina a bulversat nu doar geopolitica, ci și afacerile, iar noul șef al PPF preferă să se dezvolte mai aproape de casă, notează Index.hu.

La prima apariție publică a Renatei Kellnerova a declarat că: "Prima prioritate a fost asigurarea stabilității PPF și apoi relansarea afacerii”. Femeia de afaceri mai având o prioritate și anume pregătirea copiilor săi pentru a prelua în timp conducerea grupului.

Renata Kellnerova, în vârstă de 56 de ani, a făcut schimbări radicale într-un timp scurt. Ea și-a îndreptat atenția dinspre Asia, cândva o sursă cheie de venituri, către piețele occidentale. În același timp, doi acționari minoritari au fost cumpărați, aducând întregul imperiu sub proprietatea familiei. Trei dintre fiicele sale au fost numite în consiliul de administrație al noului holding, care supraveghează întregul domeniu.

Mutarea spre vest

Averea netă a familiei este estimată la 11,9 miliarde de dolari, ceea ce face din Kellnerova cea mai bogată femeie de afaceri din regiune, potrivit Bloomberg Billionaire Index.

Sub conducerea ei, PPF a finalizat mai multe tranzacții majore, inclusiv vânzarea activelor din domeniul telecomunicațiilor avute în Europa Centrală și de Est către un investitor din Emiratele Arabe Unite pentru 2,15 miliarde de dolari și vânzarea serviciilor sale de creditare din Filipine și Indonezia pentru 615 milioane de euro.

Acest lucru i-a readus profitabilitatea la nivelurile de dinaintea pandemiei în ciuda unei pierderi substanțiale de 406 milioane de euro din cauza retragerii companiei din Rusia.

Deși nu a fost încă stabilit momentul exact al ieșirii complete din Asia, este clar că "obiectivul principal al activității noastre s-a mutat spre vest în ultimii trei ani", a declarat Kellnerová.

PPF a cumpărat operatorul polonez de curierat InPost în căutarea de noi oportunități și a achiziționat, de asemenea, o participație în cadrul radiodifuzorului german ProSieben.

Discreție aproape absolută

Ascensiunea PPF a început după căderea comunismului în anii 1990. În 1991, Kellner a înființat un fond pentru a achiziționa participații în 202 companii de stat. În timp, a dobândit o participație de 20% în cel mai mare asigurător ceh, pe care a vândut-o două decenii mai târziu italienilor de la Generali pentru 3,3 miliarde de dolari.

În timp ce soțul a construit imperiul, soția sa a făcut acte de caritate, donând sume consistente pentru proiecte sociale și burse. 

Dintre cele trei fete, doar Anna, în vârstă de 27 de ani, care și-a reprezentat țara în concursul de sărituri peste obstacole la Jocurile Olimpice de la Tokyo, era în atenția publicului. Singura dorință a lui Kellnerova, după propria mărturisire, este ca familia să rămână proprietarul majoritar al PPF pentru decenii de acum încolo, un lucru pentru care își pregătește intens copiii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ghișeu
Foto: Freepik.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...


pixel