Cea mai bogată femeie din Estul Europei dă afară CEO-ul și preia controlul PPF

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Renata Kellnerova, cea mai bogată femeie din Europa de Est, anunță o schimbare majoră în conducerea grupului PPF, la trei ani după moartea soțului ei, Petr Kellner, fondatorul imperiului financiar ceh. După un an de reorientări strategice și profituri istorice, actualul CEO Jiri Smejc va părăsi funcția în luna iunie, fiind înlocuit de doi directori din interiorul companiei.

Schimbare la vârf în cel mai mare conglomerat de investiții din Europa Centrală și de Est

Într-o apariție publică rară, Renata Kellnerova (57 de ani) a vorbit marți în fața jurnaliștilor la Praga, explicând decizia de reorganizare a managementului PPF Group NV, care deține active în valoare de peste 47 miliarde de dolari. Funcția de CEO va fi preluată de Katerina Jiraskova (Chief Financial Officer) și Didier Stoessel (Chief Investment Officer), care vor deveni co-directori executivi ai grupului.

„Știu că prezența mea aici este neobișnuită, dar acest moment este cu adevărat special”, a declarat Kellnerova, al cărei patrimoniu personal, împreună cu cel al familiei, a crescut cu 20% în 2024, ajungând la 16,6 miliarde de dolari.

Profituri istorice, după repoziționarea pe piețele occidentale

Anul trecut, PPF a obținut un profit net record de 3,2 miliarde de euro — cel mai mare din istoria de peste 30 de ani a grupului. Rezultatele au fost impulsionate în principal de vânzarea pachetelor majoritare în activele din Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria, acum operate în parteneriat cu Emirates Telecommunications Group sub brandul e& PPF Telecom Group.

„Este în mare parte meritul lui Jiri. În trei ani, a realizat ceea ce credeam că va dura cinci”, a spus Kellnerova, mulțumindu-i public pentru realizările sale.

Sub conducerea lui Smejc, grupul s-a reorientat dinspre piețele asiatice și Rusia către Europa Occidentală, reducând dependența de sectorul financiar și concentrându-se pe telecomunicații, media și imobiliare.

Smejc pleacă în termeni amiabili: „Fără resentimente”

Jiri Smejc a declarat că decizia de a se retrage a fost luată de comun acord cu acționarii, el dorindu-și să se concentreze pe propriul său vehicul de investiții, EMMA Capital. Deși a avut opțiunea de a obține o participație în PPF, a ales să fie remunerat în numerar pentru mandatul său de CEO.

„Eu investesc în companii pe care pot să le conduc sau să le influențez direct. Cum familia Kellner dorește să joace un rol mai activ în PPF, am convenit că această formulă este cea mai potrivită”, a explicat Smejc.

Totuși, el va rămâne în contact strâns cu PPF și va gestiona unele proiecte complexe. Recent, a achiziționat un pachet de 2,7% din participația PPF în e& PPF Telecom.

Planuri de expansiune în Europa

PPF va continua să-și concentreze investițiile în Europa, cu accent pe diversificarea pe mai multe piețe și sectoare. Potrivit lui Smejc, această orientare reflectă stilul mai conservator de investiții al Renatei Kellnerova, care preferă stabilitatea juridică și instituțională a Europei în fața turbulențelor geopolitice din alte regiuni.

„Europa rămâne un spațiu cu standarde înalte privind statul de drept și cu un grad de stabilitate. Aici vrem să ne dezvoltăm, în ciuda problemelor cu care se confruntă continentul”, a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel