Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani în Europa

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Europa se confruntă cu cea mai grava secetă din ultima jumătate de mileniu
Europa se confruntă cu cea mai grava secetă din ultima jumătate de mileniu
Europa se confruntă în prezent cu o secetă care pare a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit unei analize preliminare efectuate de experții de la Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene.

Aproximativ 64% din UE se află sub avertizare sau alertă de secetă, potrivit unui nou raport al Observatorului European al Secetei. Experții blocului comunitar au declarat că se așteaptă ca aceste condiții calde și uscate, care alimentează incendiile de vegetație și reduc producția agricolă, să continue în unele părți ale regiunii până în noiembrie.

"Combinația dintre o secetă severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelurilor de apă din întreaga UE", a declarat marți, într-o declarație, Mariya Gabriel, comisarul pentru cercetare al blocului. "Schimbările climatice sunt, fără îndoială, mai vizibile în fiecare an." 

Mai multe culturi din UE sunt afectate în mod deosebit, previziunile de randament pentru cereale fiind cu 16% sub media pe 5 ani și cu 15% sub aceasta în cazul porumbului, potrivit celor mai recente date.

Seceta a scos la lumină secretele și pericolele Dunării VIDEO

Cea mai gravă secetă din ultimii ani din Europa a împins puternicul fluviu Dunărea la unul dintre cele mai scăzute niveluri din aproape ultimii 100 de ani.

În apropiere de orașul port fluvial Prahovo din Serbia au ieșit la lumină o flotilă scufundată care a aparținut Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Navele se numără printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunării ce aparțineau de flota Germaniei naziste din Marea Neagră în 1944, în timp ce se retrăgea din fața forțelor sovietice care înaintau, și încă îngreunează traficul fluvial atunci când niuvelul apei scade.

Cu toate acestea, seceta din acest an - considerată de oamenii de știință drept o consecință a îschimbărilor climatice - a scos la iveală peste 20 de epave de nave pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.

"Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, oamenii din Prahovo", a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, în pericol, inclusiv cei din România, care se află chiar pe celălalt mal al Dunării.

Lunile de secetă și temperaturile record au îngreunat traficul fluvial pe arterele vitale și din alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschise căile de navigație pe Dunăre.

Până la Prahovo, unele dintre epave au îngustat secțiunea navigabilă pe această porțiune a Dunării la doar 100 de metri de la 180 de metri.

Împrăștiate în albia fluviului, unele dintre nave încă mai au turnulețe, puntea de comandă, catarge rupte și carene contorsionate, în timp ce altele zac în mare parte scufundate sub bancuri de nisip.

În luna martie, guvernul sârb a lansat o licitație pentru îndepărtarea epavelor, a munițiilor și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 29 de milioane de euro.

Citește și: ”Pietrele foamei”, vechi de secole, scoase la iveală de seceta din Europa VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness

pixel