Cea mai ieftină benzină. Cifrele zilei din România şi UE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul benzinei și motorinei în România, astăzi, 31 martie 2023 / Foto: Pexels.com
Prețul benzinei și motorinei în România, astăzi, 31 martie 2023 / Foto: Pexels.com
Cifrele momentului despre preţul carburanţilor din România şi din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Preţul carburanţilor continuă trendul descrescător astfel că, astăzi, pentru prima dată, preţurile din benzinării se situează sub cele de la începutul anului. Este o evoluţie aşteptată atât de analiştii pieţei cât şi de autorităţi, iar cotaţiile petrolului Brent indică faptul că această tendinţă se va păstra în perioada următoare, potrivit Rador.

Benzina standard a scăzut până la 6,50 bani, în timp ce motorina a ajuns la 7,89 de bani, preţuri pe care nu le-am mai văzut din februarie 2022, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Statisticile Peco-online arată că, faţă de luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 11,6 procente, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 42 de lei mai puţin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, preţul mediu s-a diminuat cu 5%, ceea ce înseamnă că un plin costă cu 21 de lei mai puţin decât acum o lună.

Raportat la dolar, moneda în care se tranzacţionează combustibilul, scăderea este chiar mai pronunţată, însă noi nu o simţim ca atare din cauza deprecierii leului în faţa monedei americane.

La nivel european, România se află pe locul opt în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croaţia, Cipru, Ungaria, Malta Polonia şi Slovenia. În cazul motorinei, ţara noastră este situată pe locul şapte, după Bulgaria, Franţa, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovenia. Conform aşteptărilor analiştilor şi uitându-ne la cotaţiile petrolului, preţul combustibililor va continua să scadă - petrolul Brent se tranzacţionează în ultima săptămână la valori între 85-88 de dolari barilul, din nou cea mai scăzută cotaţie după izbucnirea războiului Ucraina.

Pe fond, piaţa revine către cotaţiile de stabilitate, după ce Europa a trecut de şocul repornirii economiei după pandemie, dar şi după cel cauzat de războiul din Ucraina. Mai mult, piaţa reuşeşte din ce în ce mai bine să facă faţă cererii prin surse de aprovizionare noi, după ce petrolul rusesc a creat un gol de oferte din cauza sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională.

 

Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunță prelungirea compensației prețului carburanților

 

Compensarea preţului la carburanţi va fi prelungită până la sfârşitul anului, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă. "Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte în întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de acceaşi măsură de compensare", a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Executivul a anunţat miercuri că pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel