Cehia vrea o taxă pe profitul excepţional al rafinăriilor pentru a face rost de bani

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Nu ar fi ceva permanent
Nu ar fi ceva permanent
Este vizat inclusiv sectorul bancar, ideea fiind de a obține venituri suplimentare pentru acoperirea unor cheltuieli impuse de creșterea prețurilor la energie. 

Guvernul ceh analizează introducerea unei posibile taxe pe profitul excepţional al rafinăriilor, a anunţat ministrul de Finanţe, Zbynek Stanjura, dar autoritățile vizează şi alte sectoare pentru a compensa costurile suplimentare cu cheltuielile sociale, în urma subvenţiilor acordate gospodăriilor după majorarea preţurilor la energie, transmite Reuters.

Grupurile energetice şi băncile sunt deja luate în considerare în vederea impunerii unei taxe pe profitul excepţional, Guvernul căutând să genereze venituri suplimentare pentru a acoperi suma de 66 miliarde de coroane cehe (2,66 miliarde de dolari) pe care ar urma să o distribuie sub forma unui tarif subvenţionat la energie, pe durata anotimpului rece.

Stanjura a declarat la postul privat de televiziune TV Nova că rafinăriile, şi nu benzinăriile, sunt o posibilă ţintă pentru noua taxă, adăugând că doar unul din cei mai mari jucători din fiecare sector va fi afectat. Orlen Unipetrol, deţinut de grupul polonez PKN Orlen, este singurul procesator de ţiţei din Cehia.

Stanjura a dat asigurări că Executivul este conştient de riscul ca noua taxă să ducă la creşterea preţului combustibililor şi vor fi luate măsuri pentru a fi evitate astfel de evoluţii. "Acesta este unul din riscurile pe care le luăm în considerare. Încă nu am decis cum să prevenim ca această taxă să fie transferată în final consumatorilor", a afirmat ministrul de Finanţe. O decizie finală urmează dă fie anunţată în septembrie.

Ajutor pentru populație 

Săptămâna trecută, premierul Petr Fiala a anunţat că Guvernul ceh va distribui ajutor de stat pentru a se asigura că populaţia nu va cheltui cu locuinţa mai mult de 30% din venit, inclusiv energia, pe fondul majorării preţurilor la gaze şi electricitate. "Populaţia va plăti maximum 30% din venit pe locuinţă, inclusiv plăţile pentru apă şi energie. Guvernul este pregătit să acopere toate costurile cu locuinţa de peste 30% din venit printr-o contribuţie la locuinţă", a precizat Fiala.

Plafonul pentru cheltuielile cu locuinţa inclusiv energia va fi de 35% în capitala Praga, a anunţat premierul ceh. În Cehia, energia a fost unul dintre motoarele inflaţiei. În iulie, rata inflaţiei a urcat la 17,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.

Cehia este dependentă în proporţie de aproape 100% de gazul rusesc, iar Executivul a anunţat că va acoperi aproximativ o treime din cerere prin terminalul de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos. De asemenea, depozitele interne de gaze sunt pline în proporţie de peste 80%.

Citește și La alții se poate. Subvenție de 94% pentru energie

Însă unele guverne au în vedere sprijinirea consistentă a populației. Așa se întâmplă și în Grecia unde statul va cheltui aproape 2 miliarde de euro (1,98 miliarde de dolari) pentru a subvenționa creșterea facturilor la electricitate în septembrie, în condițiile în care prețurile la energie continuă să crească în întreaga Europă.

Grecia, care a instituit un program de subvenții anul trecut, se numără printre țările din regiune care oferă asistență pentru locuințe și întreprinderi, în contextul în care criza energetică severă face ca prețurile să crească vertiginos.

Statul va acoperi 94% din creșterea facturilor de energie electrică pentru majoritatea gospodăriilor luna viitoare, iar cei mai săraci vor primi un sprijin de aproape 100%, a declarat ministrul Energiei, Konstantinos Skrekas, în cadrul unor comentarii televizate. Întreprinderile mici și mijlocii vor fi acoperite în proporție de 89%, iar fermierii în proporție de 90%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel