Cei care primesc ajutorul de incluziune, obligaţi să presteze, lunar, activități sau lucrări de interes local

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lei / Foto: DCBusiness
Lei / Foto: DCBusiness
Din acest an, românii din categoriile defavorizate beneficiază de venitul minim de incluziune (VMI) care se acordă, însă, cu anumite condiţii. 

VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare. 

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:

  • Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei/ persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
  • Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului* trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

 

Obligaţiile titularului:

 

 - Titularul venitului minim de incluziune are obligația să comunice primăriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri şi numărul membrilor familiei, în termen de maximum 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

- Persoanele singure şi familiile beneficiare de venit minim de incluziune au obligația să depună la primărie, din 6 în 6 luni, declarația pe propria răspundere.

- Persoanele apte de muncă care nu obţin venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare şi nici din activităţi independente sau activități agricole, așa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au obligația să se prezinte, ori de câte ori sunt solicitate de agenţia teritorială pentru ocuparea forței de muncă în a cărei evidență sunt înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în vederea încadrării în muncă sau a participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Verificarea condițiilor privind menținerea statutului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, faptul că nu au refuzat un loc de muncă oferit ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă şi de formare profesională, se realizează de către agenția teritorială prin SNIAS sau, după caz, pe bază de liste de beneficiari. În cazul persoanelor singure şi familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care constă exclusiv în ajutor pentru familia cu copii, obligația de mai sus nu se aplică.

- În cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia respectivă are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, activități sau lucrări de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate și sănătate în muncă. Fac excepţie familiile pentru care suma aferentă ajutorului de incluziune este de până la 50 de lei. Pentru acestea, orele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel