Cel mai eficient credit pe timp de criză. Adrian Negrescu: ”Atenție însă la condițiile de creditare”
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Credite
Credite
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, într-un interviu acordat în exclusitate DCBusiness, de ce refinanțarea este una dintre puținele opțiuni pe care le au românii în prezent, care este cel mai eficient credit pe termen lung și la cât va ajunge o rată la bancă peste un an. 

Credite pe termen lung în lei, euro sau dolari? Care este varianta cea mai bună?

În actualele condiții, cel mai eficient pare creditul în euro. Dobânda este semnificativ mai mică decât la creditul în lei și, dacă ne uităm în urmă, putem observa cum, chiar și în condiții de inflație, criză și alte turbulențe, finanțarea în euro nu a suferit șocuri precum cea în franci elvețieni sau lei.

Atenție însă la condițiile de creditare în euro. Dincolo de clauza de venituri, este absolut necesar să citiți cu atenție contractele, să vedeți ce costuri suplimentare, dincolo de dobândă, practică băncile.

Pe termen lung, creditul în euro pare o soluție optimă mai ales că, până la urmă, vom adopta și noi moneda europeană. Că vor fi 10 ani, poate 15, cert este că, atunci când îți iei un credit pe 25-30 de ani, trebuie să iei în calcul și acest aspect.

Cum îi ajută refinanțarea pe românii cu credite?

Refinanțarea este una dintre puținele opțiuni pe care clienții le mai au în prezent, în condițiile în care trendul creșterii dobânzilor nu se va domoli prea curând. Înainte de a cere o refinanțare la bancă, este esențial să consultați și ofertele altor bănci, în căutarea unor conditii mai bune. 

O rată fixă, cu o dobândă fixă, pentru următorii 5 ani,  poate fi o soluție pentru a trece peste această perioadă. Atenție însă la valoarea dobânzii fixe și la comisioanele de refinanțare.

În esență, dincolo de această perioadă tulbure din punct de vedere economic, ar trebui ca, de acum înainte, să fim mai atenți la relația cu banca. A trecut vremea când îți luai un credit și singura preocupare era doar de a plăti ratele la timp. În perspectivă, să refinanțezi creditul odată la 5-7 ani, în condițiile apariției unor oferte bancare mai bune, va face diferența.
 
Altfel spus, dincolo de plata anticipată, va fi esențial să urmărești comparatoarele de credite pentru a exploata ofertele promoționale pe care băncile le vor lansa, de exemplu, după criza economică spre care ne îndreptăm. Într-un orizont de 2-3 ani, să ne așteptăm ca dobânzile să scadă și este esențial să optezi pentru o refinanțare cu un cost mai mic.

La cât se ridică acum o rată la bancă pe IRCC și ROBOR și la cât ar putea ajunge peste un an?

La un credit de 50.000 de euro, rata ajunge la 2200 lei la ROBOR și la 1600-1700 lei la IRCC. Și pentru cei cu IRCC, rata va crește din primăvară. În esență, dacă nu vom lua măsuri eficiente pentru a stăvili inflația, să ne așteptăm la un ROBOR de 9-10% în 2023 și un IRCC de 7-8%, având în vedere decalajul dintre cei doi indici.

La aceste valori, dobânda efectivă plătită de clienți va trece de 13% la creditele luate pe ROBOR și de 10-11% la cele cu IRCC. Valori care vor face ca plata ratelor să devină o misiune imposibilă pentru mulți dintre clienți.

Adrian Negrescu: Dolarul scump pentru români înseamnă numai vești proaste

”E un calcul simplu pe care investitorii și-l fac, în vremuri tulburi precum cele în care ne aflăm. Unde câștig cel mai bine și mai sigur, iar America răspunde pozitiv la cele mai multe ținte căutate de piețele financiare”, spune economistul.

Despre ce se întâmplă la nivel european, Adrian Negrescu afirmă că ”Moneda europeană, zdruncinată de criza energetică, de efectele războiului, trece printr-o perioadă tulbure care tinde să se extindă urmare a anunțului războinic făcut de Putin care pune gaz pe focul războiului” constată expertul și a continuat explicând că: ”Chiar dacă BCE va crește dobânzile, în tentativa de a lupta cu inflația record din zona euro, sunt puține șansele ca, cel puțin în perioada următoare, moneda europeană să revină la nivelul avut înainte de criză, să fie mai puternică decât dolarul”. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel