Bloomberg. Cel mai mare pachet de sancțiuni impus Rusiei de către SUA
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Joe Bide, în Ucraina în 2023 / Foto: POTUS
Joe Bide, în Ucraina în 2023 / Foto: POTUS
SUA au impus cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la invazia din Ucraina de acum doi ani, vizând peste 500 de persoane și entități, într-o nouă încercare de a comprima economia țării și de a transmite un mesaj în legătură cu moartea disidentului Alexei Navaln.

Printre persoanele și entitățile sancționate se numără, printre multe alte ținte, sistemul de plăți Mir al Rusiei, o importantă companie de transport petrolier și trei persoane legate de moartea lui Navalnîi la începutul acestei luni într-o închisoare rusă. Un aviz al Departamentului de Stat a declarat că aceste măsuri au avut ca scop "impunerea unor costuri suplimentare Rusiei atât pentru represiunea sa internă, cât și pentru agresiunea externă" condusă de președintele Vladimir Putin.

"De aceea anunț peste 500 de noi sancțiuni ca răspuns la războiul brutal de cucerire al lui Putin, ca răspuns la moartea lui Alexei Navalnîi", a declarat vineri președintele Joe Biden la Casa Albă. "Nu putem pleca acum. Pe asta pariază Putin".

La fel de important a fost ceea ce a fost omis de pe listă: SUA au evitat în mare măsură sancțiunile asupra sectorului metalurgic al Rusiei și au menținut sancțiuni majore asupra energiei, pe fondul precauției față de șocurile economice într-un an electoral. Acest lucru a dus la previziuni conform cărora economia Rusiei - care a rezistat în mare parte campaniei de sancțiuni - va continua să crească.

2. -imagine fara descriere- (photo_2024-02-21_12-29-07_36338300.jpg)

"Ultimele anunțuri marchează doar o înăsprire treptată a regimului de sancțiuni și estimăm în continuare că economia Rusiei se va extinde cu aproximativ 1% până la 1,5% în 2024", a declarat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg Economics, într-o notă. Sancțiunile împotriva Mir vor complica accesul Rusiei la tehnologia occidentală "dar nu este probabil să închidă complet aceste canale".

Statele Unite au impus deja sancțiuni ample care afectează zone întregi din economia Rusiei și oligarhi proeminenți, în urma invaziei din Ucraina. Aceasta a acționat de comun acord cu aliații europeni, care au impus, de asemenea, aproximativ o serie de pachete de sancțiuni, într-o încercare complementară de a-l pedepsi pe Putin și de a restrânge capacitatea forțelor sale de a purta un război.

De fapt, calculul Kremlinului potrivit căruia ar putea rezista mai mult decât hotărârea SUA pare să dea roade, deoarece ajutorul de miliarde de dolari este blocat în procesul de aprobare în Congres, lăsând trupele ucrainene fără obuze de care au nevoie pentru a ține piept forțelor lui Putin.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak a declarat că singura acțiune care îl va speria pe Putin sau pe elitele rusești este furnizarea de mai multe arme.

3. -imagine fara descriere- (joe-biden_potus_20347400.jpg)

"O mulțime de arme", a scris Podolyak pe X. "O cantitate foarte mare de arme pentru Ucraina. Arme cu rază lungă de acțiune, antirachetă, arme anti-marine. Restul este o ficțiune, o conștientizare întârziată, o cronică a procesului, o prelungire a războiului."

Niciuna dintre persoanele sau entitățile vizate vineri nu era prea cunoscută. Acest lucru a evidențiat modul în care SUA și națiunile europene au impus deja, în zilele de după invazie, sancțiuni dure și controale la export asupra celor mai importante sectoare ale economiei rusești.

Aceasta include înghețarea activelor băncii centrale a țării și tăierea mai multor bănci ale acesteia din sistemul de mesagerie financiară Swift. Un plafon de preț pentru petrolul rusesc a fost introdus în vara anului 2022 și pus în aplicare în luna decembrie a aceluiași an, vizând cel mai profitabil produs de bază al lui Putin.

În același timp, SUA au amânat o măsură mai severă de reprimare a vânzărilor de petrol rusesc, de teamă să nu provoace o creștere bruscă a prețurilor la țiței - un scenariu periculos din punct de vedere politic în timpul unui an electoral. De asemenea, SUA au evitat să ia în vizor sectorul metalurgic al Rusiei. În 2018, aluminiul a crescut ca răspuns la sancțiunile impuse rușilor, inclusiv United Co. Rusal International PJSC. Aceste sancțiuni au fost ulterior desfăcute.

4. -imagine fara descriere- (photo_2024-02-17_21-00-23_63478400.jpg)

Rusia a reușit, de asemenea, să sfideze plafonarea prețului petrolului, găsind cumpărători dispuși în rândul aliaților săi, cum ar fi China. Alte națiuni, inclusiv Coreea de Nord și Iran, au continuat să o aprovizioneze cu muniții pentru a continua lupta în Ucraina.
În același timp, sprijinul pentru Ucraina se clatină în SUA. Un proiect de lege pentru a furniza Ucrainei încă 60 de miliarde de dolari în arme și muniții este blocat în Camera Reprezentanților, legislatorii republicani refuzând să îl lase să meargă mai departe. Fostul președinte Donald Trump, prezumtivul candidat republican la alegerile prezidențiale din 2024, s-a pronunțat ferm împotriva acestuia, determinându-i pe mulți dintre susținătorii săi din Congres să renunțe la el.

După închiderea piețelor, SUA au anunțat că impun sancțiuni împotriva gigantului rus de transport petrolier Sovcomflot PJSC, alăturându-se Marii Britanii și altor aliați într-o nouă încercare de a reprima efortul lui Putin de a eluda plafonarea prețurilor. Sancțiunile împotriva Sovcomflot sunt pentru că "operează sau a operat în sectorul maritim al economiei Federației Ruse", a precizat Trezoreria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...


pixel