Cele mai mari tranzacții imobiliare ale anului 2018

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania
Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania
Tranzacțiile imobiliare încheiate în 2018 în România însumează 940.000.000 de euro, potrivit unui studiu al CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară. Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I și II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro.

A doua tranzacție, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acționariatului ParkLake Shopping Center și s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acționar al centrului comercial, prin achiziția participației de 50% deținute de Caelum Development. Topul celor mai valoroase tranzacții din 2018 este completat de alte cinci acorduri: vânzarea complexului de clădiri de birouri Oregon Park (I și II), dezvoltat de Portland Trust, către Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro; vânzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucureștiului, către fondul de investiții sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro; vânzarea proiectului de birouri The Landmark, către fondurile de investiții Revetas Capital și Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro; vânzarea primei clădiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, către compania austriacă CA Immo, cu 53 milioane euro; vânzarea clădirii de birouri Crystal Tower, către compania cehă de investiții, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

Citește și: 15 proiecte imobiliare demarează în 2019. Unde sunt cele mai active zone

Volumul tranzacțiilor încheiate în 2018 se situează la 940 milioane euro, un nivel similar cu cel înregistrat în 2017, dar cu 30% mai ridicat față de valoarea raportată în 2016. Pentru al patrulea an la rând, sectorul spațiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacții, cu 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018. Clasamentul este completat, la distanță considerabilă, de spațiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacții, de segmentul spațiilor industriale, cu 7% și de hoteluri și alte tranzacții, care au însumat restul de 5%. Piața imobiliară bucureșteană a avut cea mai intensă activitate și în 2018, cu 77% din totalul investițiilor înregistrate la nivel urban național. Investitorii autohtoni au fost cei mai activi, implicându-se în aproape 25% din totalul tranzacțiilor, urmați de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% și de investitorii portughezi, cu 13%.

“Piața investițiilor imobiliare a avut un an bun, cu o dinamizare resimțită în cel de-al doilea semestru. Un semnal clar al maturizării pieței românești este interesul crescut manifestat de noii investitori. Astfel, mărimea și potențialul industriei imobiliare autohtone a atras jucători importanți, aflați la prima interacțiune cu piața locală, cum sunt Hagag Development, MAS Real Estate, ForeVest Capital Partners sau Lion’s Head, care au achiziționat în principal proiecte de clădiri de birouri și de retail. În 2019 ne așteptăm ca activitatea investițională să aibă un ritm similar cu cel din 2018, datorită unor acorduri importante care sunt momentan în diferite faze de negociere. Estimăm că randamentele prime vor continua să scadă ușor, în special pe piața spațiilor de birouri”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel