Cele mai puternice cutremure din România din ultimii 200 de ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică. Cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, şi mai recent, în secolul XX, seismele din anii 1940 şi 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter.

Studiile efectuate pe teritoriul ţării în ultimii 100 de ani au arătat că majoritatea cutremurelor din România sunt de origine tectonică, fiind generate prin eliberarea energiei potenţiale acumulate în anumite structuri geologice din scoarţa terestră. Foarte puţine seisme au avut alte cauze, precum alunecări de teren, explozii sau exploatări miniere.

În România, cele mai puternice cutremure se produc în curbura estică a munţilor Carpaţi, respectiv în zona Vrancea, zonă seismică cu activitate aproape permanentă, generând numeroase cutremure mai mult sau mai puţin puternice, în fiecare secol.

Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime destul de mare, fiind însă şi cele mai devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 - 7,9 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii

• 1802  (magnitudine 7,9 )
• 1812 (magnitudine 6,5 )
• 1829 (magnitudine 7,3 )
• 1838 (magnitudine 7,5 )
• 1908 (magnitudine 7,1)
• 1940 (magnitudine 7,7 )
• 1977 (magnitudine 7,4 )
• 1986 (magnitudine 7,1 )
• 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
• 2004  - magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale

2018, 28 octombrie: în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 03:40, a avut loc un seism puternic în România. Cutremurul a fost resimțit în București, dar și în alte zone din România.

Conform INFP, cutremurul a avut magnitudindea de 5,8 magnitudine pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel