Celebra clădire "Flatiron" din New York, vândut la licitație

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O clădire emblematică pentru New York
O clădire emblematică pentru New York
Finanțatorul Jacob Garlick, fondatorul fondului de investiții Abraham Trust, a câștigat miercuri emblematicul "fier de călcat". Până la sfârșitul zilei de astăzi, el trebuie să plătească 10% dintr-o sumă uriașă, pentru a finaliza vânzarea.

Este vorba despre unul dintre cele mai emblematici imobile din New York: "Flatiron" - numit astfel pentru că arată ca un fier de călcat - a fost vândut la licitație pentru 190 de milioane de dolari, în baza unui ordin emis de un tribunal municipal pentru a rezolva o dispută între proprietarii clădirii. Finanțatorul Jacob Garlick, fondatorul fondului de investiții Abraham Trust, a câștigat interesantul bloc turn.

Cumpărătorul va trebui să plătească "10% din această sumă", adică 19 milioane de dolari, până vineri seara, altfel proprietatea va merge la cel de-al doilea ofertant, Jeff Gural. Gural, care reprezintă 75% dintre proprietari și a oferit 189,5 milioane de dolari, a declarat că a fost "puțin șocat că cineva a licitat atât de mult" pentru o "clădire frumoasă", dar care are nevoie de renovări care vor costa în jur de 100 de milioane de dolari.

Localnicii i-au dat noul nume

Flatiron Building este o clădire de birouri cu 22 de etaje și o înălțime de 87 de metri, situată în Midtown Manhattan, la intersecția dintre strada 22, Fifth Avenue și Broadway. Forma sa distinctivă, ascuțită, se explică prin locul în care a fost construit, Broadway fiind singurul bulevard din Manhattan care nu este aliniat cu planul rectiliniu al insulei. Lucrările de construcție, realizate după conceptul arhitectului Daniel Burnham, în stil Beaux-Arts, la fel ca multe clădiri newyorkeze, cum ar fi Grand Central Station, au durat doi ani și s-au încheiat în 1902.

Inițial, celebra clădire s-a numit Fuller Building, după George A. Fuller, “părintele zgârie-norilor”. Dar, din cauza formei inedite a imobilului, localnicii au botezat-o Flation, nume care a devenit, în timp, oficial. Se spune că poziţionarea clădirii, dar şi forma triunghiulară a acesteia, cauzează un curent puternic. La începutul secolului trecut, tinerii se strângeau pe 23rd Street şi aşteptau ca vântul să ridice fustele doamnelor, motiv pentru care poliţiştii îi goneau, strigându-le 23 skidoo!

Neînțelegeri legate de bani 

"Este visul meu de când aveam 14 ani", a declarat Jacob Garlick, angajându-se că, dacă va ieși câștigător, va "păstra integritatea clădirii pentru totdeauna". "Fierul de călcat" nu mai are locatari. Ultimul chiriaș, editorul MacMillan Publishers, s-a mutat de aici în 2019. Cei cinci proprietari nu au reușit să se pună de acord cu privire la renovarea imobilului, la fel cum nu s-au înțeles nici în privința viitoarei destinații. Patru companii imobiliare (GFP Real Estate, Newmark, ABS Real Estate Partners și Sorgente Group) au controlat 75% din Flatiron Building. Restul de 25% sunt deținute de al cincilea partener, Nathan Silverstein.

În 2021, cele patru companii l-au dat în judecată pe Silverstein, acuzându-l că a permis ca Flatiron Building să fie părăsit de toți chiriașii. Silverstein a ripostat în fața unui tribunal din New York, susținând că aceștia cereau un preț de închiriere sub cel al pieței. Pe fondul profundelor neînțelegeri, instanța a cerut celor cinci proprietari să vândă clădirea la licitație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel