Centralele de apartament și încălzirea cu lemne dispar. Ce punem în loc. UE pregătește finanțări
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pompă de călduă / Foto: Freepik
Pompă de călduă / Foto: Freepik
Centralele de apartament și încălzirea cu lemne, pe cale de dispariție în Europa.

Conform unor rapoarte recente, viitorul aduce schimbări radicale în sectorul încălzirii, cu centralele de apartament și încălzirea cu lemne urmând să dispară din Europa, inclusiv din România, într-un orizont de timp estimat între 2035 și 2040.

Deși aceste date par îndepărtate, oficialii europeni avertizează că schimbările sunt iminente și că este crucial să ne pregătim pentru ele cât mai devreme. Două alternative majore se conturează: conectarea la sistemele centralizate de încălzire sau trecerea la surse regenerabile de energie.

În prezent, aproximativ 50% din întreaga energie consumată în Uniunea Europeană este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% provine din combustibili fosili, cum ar fi gazele naturale și lemnele de foc. Această dependență de surse nerenovabile este considerată una dintre cele mai mari provocări în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiilor și a apei, subliniind necesitatea unei tranziții urgente către alternative sustenabile.

Citește și: Centralele de apartament vor fi interzise? Dumitru Chisăliță clarifică lucrurile

Pentru cei care locuiesc în orașele mici unde există infrastructură pentru gaze naturale, o alternativă viabilă o reprezintă pompele de căldură. Acestea sunt parte a unor planuri mai ample, precum pactul ecologic al UE și planul REPowerEU, care vizează reducerea importurilor de combustibili fosili și accelerarea implementării tehnologiilor de energie regenerabilă.

Potrivit acestor planuri, se estimează că până în 2027 vor fi instalate cel puțin 10 milioane de pompe de căldură suplimentare, iar până în 2030 încă 30 de milioane. Aceste dispozitive funcționează extrăgând căldură din mediul exterior și transferând-o în interiorul clădirilor, reprezentând o soluție eficientă și ecologică pentru încălzire.

Cu toate acestea, unul dintre obstacolele majore în implementarea acestor tehnologii este prețul, care poate varia între 14.000 și 35.000 de lei sau chiar mai mult. Totuși, există perspective promițătoare, deoarece începând cu 2026, toate țările UE vor avea acces la Fondul pentru Clima Socială, care va sprijini măsurile de eficiență energetică și decarbonizare a încălzirii și răcirii în clădiri, inclusiv instalarea de pompe de căldură, cu fonduri destinate gospodăriilor vulnerabile și micro-întreprinderilor.

Cu aceste schimbări iminente și perspectivele de finanțare, se conturează un viitor în care energia regenerabilă va juca un rol central în asigurarea unui mediu mai curat și a unui sistem de încălzire mai eficient și mai accesibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel