Centru balneologic din Ştei, finalizat cu două luni mai devreme

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrul balneologic din oraşul Ştei, realizat cu finanţare de la CNI prin reconversia unui internat şcolar, a fost finalizat cu două luni mai devreme de antreprenorul orădean, urmând ca recepţia lucrărilor să aibă loc săptămâna viitoare, în 24 iulie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj.

"Antreprenorul orădean SC Termoline SRL a finalizat lucrările în avans cu aproape două luni. Avem o clădire dacă nu sută la sută, dar sigur 98% are neutralitate energetică, cu pompe de căldură, cu alimentare geotermală. Conceptul tehnologic al proiectului respectă cerinţele Comisiei Europene privind amprenta ecologică şi energia verde, precum şi pe cele legate de digitalizare. Cea mai mare parte din energia necesară funcţionării acestei secţii a Spitalului Orăşenesc Ştei va fi produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperiş şi de apa geotermală provenită din foraj", a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj.

Centrul balneologic va fi recepţionat miercuri, de o comisie de la Compania Naţională de Investiţii (CNI). După recepţia lucrărilor vor urma procedurile de avizare, de la DSP, de la Pompieri etc., astfel încât deschiderea centrului către pacienţi se preconizează a avea loc în cursul acestui an.

Primarul afirmă că pentru a înfiinţa secţia de balneologie, au avut condiţii foarte avantajoase, printr-o clădire în paragină, a fostului internat şcolar de la Colegiul naţional "Avram Iancu", situată în imediata apropiere a forajului de apă geotermală.

Iniţial proiectul prevedea sistem de încălzire pe lemne, pentru că la momentul respectiv nu era introdus nici gazul şi nici nu avea primăria licenţă de exploatare pentru apa geotermală.

2. -imagine fara descriere- (bazin-stei-2_62631300.jpeg)

"Ştiam că vom omologa exploatarea apei geotermale şi apoi am schimbat sursa. Astfel am reuşit să construim lipit de clădire şi un bazin de recuperare cu apă geotermală, clădirea fiind dotată şi cu două ascensoare montate pe exteriorul clădirii", a precizat primarul.

Administratorul companiei Termoline, ing. Horia Ban a declarat vineri, pentru AGERPRES, că renovarea internatului din Ştei a însemnat un proces complex de transformare a unei construcţii ridicate prin anii 1950-1960 într-o clădire modernă, cu sisteme de ultimă generaţie.

"Studiul de fezabilitate a fost făcut cu centrală pe lemne, ceea ce mi s-a părut aberant în anul 2022. Şi pentru era proiectare cu execuţie, am schimbat soluţia şi am făcut încălzirea cu apă geotermală, din forajul din imediata apropiere şi cu pompe de căldură pentru recuperarea energiei din apa geotermală uzată termic. Acesta este un element de noutate. Dintr-o clădire rusească ridicată pe vremuri, cu toţi pereţii strâmbi, am reuşit să o aducem la un standard european. Cu toate că nu aveam menţionat în buget, am placat toţi pereţii cu gipscarton ca să îi îndreptăm, am făcut o izolaţie foarte bună, pe tavan şi pe faţade, am schimbat toate ferestrele cu unele în trei straturi, ultima tehnologie de la Madrugada. Cel mai important este că sistemul funcţionează pe apă geotermală, cost zero pentru primării, iar apa uzată o folosim în pompele de căldură să încălzim. Tot ca noutate, folosim pompe de căldură hibride cu care facem şi climatizarea cu tavanele radiante, care fac, de fapt, atât încălzire cât şi răcire, în funcţie de anotimp", a declarat inginerul Horia Ban.

3. -imagine fara descriere- (429907599_949862957138953_1945900607682421843_n_29350000.jpg)

Clădirea fostului internat, pe patru niveluri, are la parter şi primul etaj cabinete medicale şi săli de tratament, iar la celelalte două etaje spaţii de cazare pentru 48 de pacienţi. Centrul balneologic va avea cabinete medicale pentru băi galvanice, împachetări cu parafină, duş subacval, masaj, ultrasunete şi magnetoterapie.

"Folosim apă geotermală, ca factor de cură în tratamentul afecţiunilor reumatismale, posttraumatice şi neurologice periferice şi sperăm să venim în sprijinul celor circa 35.000 de locuitori din zonă. Noi suntem şi staţiune balneologică şi avem un ştrand care recent a fost pus în funcţiune şi de asemenea, mai avem un bazin didactic de înot, cu acces permis şi populaţiei", a precizat primarul.

Potrivit primarului, proiectul pentru acest centru balnear a fost demarat de Primăria Ştei în anul 2017, când spitalul, partener şi beneficiar, a primit, în mandatul ministrului Cseke Attila, o finanţare de aproape 28 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru realizarea secţiei de balneologie. Valoarea actualizată a lucrărilor se ridică, în prezent, la peste 30 de milioane de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel