CEO-ul OMV și șefii OMV Petrom, întâlnire cu premierul Ciolacu
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
OMV
OMV
Conform agendei premierului Marcel Ciolacu, acesta va avea marți, 24 septembrie, o întâlnire cu înalți reprezentanți ai OMV.

Prim ministrul are prevăzut în agenda de lucru de mâine o întâlnire cu Alfred Stern, director general executiv şi preşedinte al consiliului de supraveghere OMV, Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, şi cu Alexandru Maximescu, vicepreşedinte OMV Petrom.

Șeful OMV cere creșterea prețului la energia electrică și modificări ale Legii Offshore

Directorul executiv al OMV a venit la București cu solicitări importante, printre care majorarea prețului la energia electrică și modificări ale regulilor de guvernanță de la OMV Petrom. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că OMV dorește creșterea plafonului pentru prețul energiei electrice, în contextul în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi, care produce energie pe bază de cărbune.

Plafonul actual și cererea de majorare

Conform legislației în vigoare, prețul la energia electrică este plafonat la 400 lei/MWh pentru producătorii de energie. Orice sumă care depășește acest plafon este supusă unei supraimpozitări de 100%. Reprezentanții OMV consideră că acest plafon este prea restrictiv și solicită ridicarea lui, astfel încât să poată beneficia de venituri mai mari din producția de energie electrică.

Această cerere vine în contextul unei piețe energetice volatile, unde prețurile la energie au crescut semnificativ în ultimii ani, iar companiile din domeniu încearcă să-și maximizeze profitabilitatea. De asemenea, OMV Petrom dorește să reducă impactul fiscal asupra veniturilor sale din producția de energie.

Schimbări propuse la OMV Petrom

Pe lângă subiectul energiei, OMV, care deține 51,1% din acțiunile OMV Petrom, dorește modificarea regulilor de guvernanță ale companiei, în detrimentul acționarilor minoritari, printre care se află și statul român, cu o participație de 20,6%. Conform surselor, OMV încearcă să își extindă drepturile în calitate de acționar majoritar, reducând totodată influența acționarilor minoritari.

Una dintre principalele solicitări este ca acționarii minoritari să nu mai aibă dreptul de a convoca Adunarea Generală a Acționarilor, ceea ce ar diminua controlul și posibilitatea de intervenție a statului român în deciziile strategice ale companiei. Această modificare ar putea limita capacitatea României de a influența decizii esențiale în sectorul energetic, unde OMV Petrom joacă un rol central.

Discuții despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor dintre OMV și Guvernul României este exploatarea gazelor din Marea Neagră. În cadrul întâlnirii precedente din septembrie 2023, OMV a solicitat modificarea Legii Offshore pentru a permite exportul gazelor extrase din Marea Neagră fără restricții. În prezent, legea favorizează consumul intern, limitând astfel exporturile către piețele din vestul Europei.

Cu toate acestea, Guvernul României s-a opus acestei propuneri, argumentând că este esențial să se prioritizeze nevoile energetice interne. Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul României de a sprijini proiectul Neptun Deep, o investiție majoră în sectorul offshore, dar a subliniat că orice modificare a Legii Offshore trebuie să se facă în interesul național.

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a declarat premierul Ciolacu într-un comunicat de presă emis după întâlnirea cu reprezentanții OMV.

Implicarea României în proiectele energetice strategice

Proiectul Neptun Deep este esențial pentru securitatea energetică a României, fiind unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Decizia de a limita exportul de gaze și de a menține prioritatea pe consumul intern reflectă strategia Guvernului de a asigura resursele necesare pentru piața internă, în contextul crizei energetice globale.

Totodată, negocierile privind prețul energiei electrice și guvernanța OMV Petrom sunt cruciale pentru menținerea echilibrului între interesele economice ale investitorilor străini și nevoile economiei românești. Deciziile care vor fi luate în cadrul acestor negocieri vor avea un impact semnificativ asupra industriei energetice și asupra consumatorilor de energie din România.

Solicitările care vin din partea OMV la București reflectă dinamica complexă dintre interesele comerciale ale investitorilor majoritari și politicile naționale de securitate energetică. În timp ce compania austriacă caută să își maximizeze profiturile și să obțină mai mult control asupra deciziilor strategice, Guvernul României trebuie să echilibreze aceste cereri cu nevoile sale interne și cu prioritățile energetice naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investiții
Fabrică ABEE
Aurul profită întotdeauna de orice stare de tensiune

Prețul aurului a stabilit un nou record absolut!

Metalul galben pare decis să o ia înaintea tuturor...

OMV
Asigurare RCA

Propunere: Plafonarea RCA până la 31 decembrie 2024

Autorităţile propun, printr-un proiect de Hotărâre de...

Casa de licitație / FOTO: Facebook

Unic și misterios: Un colier cu diamante scos la licitație

Nici până acum nu se știe proveniența exactă a pietrelor...

S-au împărțit bani / FOTO: Freepik
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro
Bursa de Valori București
Discuții, negocieri / FOTO: Freepik

De ce băncile franceze nu atrag cumpărători

În condițiile în care Unicredit nu mai face secret din...

Telegram / sursa foto: Wikimedia Commons / Yuri Samoilov
Pentru diferite nevoi

A fost majorat bugetul asigurărilor sociale de stat

Prin Ordonanță de urgență a fost rectifict bugetul...

Calcule și socoteli
Sedinta de Guvern

Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern

La Palatul Victoria a avut loc, luni, ședință de Guvern.

Consiliul Fiscal critică modul în care a fost construit bugetul

Consiliul Fiscal: Bugetul public are hibe de construcţie

Deficitul bugetar cash va fi în jur de 8% din PIB în...

Lei / sursa foto: Freepik.com
Sedinta de Guvern
Ingineri / FOTO: Freepik

Economia Chinei, la un pas de o nouă criză? Ce se întâmplă

Este vorba de pierderi uriașe înregistrate într-un...

Agricultura / sursa foto: Freepik.com
BVB
Retail online / sursa foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Montare cip / sursa foto: Freepik.com
Wall Street. Foto: Pexels.com
Austria

Gazul rusesc, o încercare grea pentru noul guvern austriac

Guvernul care va prelua puterea în Austria după...


pixel