Rusia nu este interesată de prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a anunțat ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev, citat de agenția RIA Novosti.
Oficialul rus a considerat necesar să sublinieze că, în mare parte, este vorba despre o decizie politică, dar că Rusia va continua să-şi exporte cerealele, întrucât are cumpărătorii săi. Și atunci care este rostul acestei declarații? Mai ales cui îi este ea adresată, având în vedere că nimeni nu credea că Moscova va adopta o poziție constructivă.
"Volumele noastre de export de grâne, ţinând cont de încetarea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, chiar au crescut uşor", a afirmat Patruşev în relatează RIA Novosti preluată de Reuters.
Ieșirea la rampă a Rusiei este cu atât mai bizară cu cât Rusia s-a retras în iulie din acordul în virtutea căruia Ucraina a putut să exporte cereale via porturile sale la Marea Neagră. La acel moment, Moscova și-a argumentat decizia declarând că acordul nu asigură livrarea de cereale către ţările cele mai sărace, precum şi că exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte continuă să se confrunte cu obstacole, aminteşte Reuters.
La începutul lunii decembrie, Ucraina a anunțat că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă.
La rândul său, Nikolai Patruşev afirma la sfârşitul lui noiembrie că, după o recoltă record de peste 151 de milioane de tone cereale şi legume - inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu -, Rusia îşi va putea acoperi propriile necesităţi şi va putea expedia cantităţi record "partenerilor străini".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...