Certificatele verzi. Uniunea Europeană vine cu o nouă PROPUNERE
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Sănătății a spus ce a avut de spus
Ministrul Sănătății a spus ce a avut de spus
În condițiile în care valul cinci al pandemiei de COVID-19 ia cu asalt țările Bătrânului continent, iar programul de vaccinare decurge, în unele state, cu sincope, greoi, Uniunea Europeană intenționează să recomande un termen limită de nouă luni pentru valabilitatea certificatelor de vaccinare COVID-19, în cazul călătoriilor în blocul comunitar și va propune prioritate persoanelor vaccinate.

În același timp, Comisia Europeană cere țărilor să se redeschidă pentru turişti începând cu 10 ianuarie 2022, pentru toți cei care au folosit vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Noile măsuri privind valabilitatea vaccinurilor anti-COVID conduc la presupunerea că va fi nevoie de rapeluri după perioada de nouă luni, crede agenția Bloomberg. 

Rafila despre certificatul verde

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebuie să se renunţe la certificatul verde, Rafila a spus: "Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun".

Rafila a menţionat că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului cu privire la introducerea certificatului verde.

"Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. Nu discutăm de o amânare, cum se spunea, că o amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii", a explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel