CFR Marfă spune că poate prelua cerealele din Ucraina. Fermierii români cer prioritate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
CFR Marfa
CFR Marfa
Compania CFR Marfă este pregătită pentru transportul unor cantități mari de cereale din Ucraina şi chiar consideră că va obţine un profit serios din această activitate.

Directorul general, Daniel Apostolache, spune că încă din luna mai se observă o creştere a transportului de cereale la un nivel care nu a mai fost atins în ultimii 5 ani. El dă asigurări că CFR Marfă nu este în pericol de faliment şi chiar a înregistrat în primele şase luni ale anului un profit operaţional de 77 de milioane lei.

Daniel Apostolache a mai explicat că: ”Societatea poate să se autofinanțeze și să plătească toate taxele și contribuțiile la zi. Încă din luna mai am sesizat și în cifra de afaceri o creștere a transportului de cereale din ultimii 5 ani. Am analizat, sunt cele mai mari volume, în mai-iunie, transportate de cereale. CFR Marfă a arătat că era singura companie care deținea boghiuri de cale normală care puteau fi folosite pentru materialul rulant din Ucraina și din Republica Moldova”.

CFR Marfă are în prezent o cotă de piaţă de 33%, dar trebuie să returneze Ministerului Finanţelor şi Companiei CFR Infrastructură o datorie de peste 2,5 miliarde de lei.

Agricultorii români spun că recolta de anul acesta va fi cu 25% mai mare decât cea de anul trecut, iar anul trecut au fost probleme cu infrastructura, care trebuia să asigure atât transportul cerealelor românești către Portul Constanța, cât și tranzitul cerealelor ucrainene, așa că o recoltă mai mare în România, acum va însemna o presiune suplimentară pe infrastructură. 

Situația este însă și mai gravă dacă luăm în calcul faptul că în acest moment Rusia s-a retras din înțelegerea de la Marea Neagră, ceea ce înseamnă că și mai multe cereale ucrainene vor tranzita România, față de anul trecut. 

Acesta este motivul pentru care agricultorii români solicită culoare dedicate strict tranzitului de cereale românești către Portul Constanța. În caz contrar, spun ei, agricultura românească va avea pierderi mai mari decât anul trecut. Reprezentanții Comisiei Europene spuneau astăzi că îndeplinirea cerinței agricultorilor români ține strict de autoritățile autohtone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel