Cheltuielile globale pentru apărare au crescut la un nivel record anul trecut
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tanc / sursa Freepik.com
Tanc / sursa Freepik.com
Cheltuielile militare globale au crescut cu 7%, ajungând la 2.443 de miliarde de dolari în 2023, cea mai abruptă creștere anuală din 2009 încoace, conform specialiștilor.

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a precizat într-un comunicat că cele 10 țări cu cele mai mari în 2023, în frunte cu Statele Unite, China și Rusia, și-au majorat toate cheltuielile militare.

Nan Tian, cercetător principal în cadrul programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de arme, a declarat că această creștere a fost un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității.

"Statele acordă prioritate puterii militare, dar riscă prin efectul acțiune-reacție într-un peisaj geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil", a declarat Tian, conform Reuters.

Modificarea procentuală a fost exprimată în termeni reali, în prețuri constante din 2022, a adăugat SIPRI.

De asemenea, un raport din luna februarie al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra, a catalogat neliniștea crescândă provocată de către Coreea de Nord în privința armelor nucleare, preocupările legate de China și ascensiunea regimurilor militare în regiunea Sahel din Africa ca fiind factori care contribuie la intrarea lumii într-un "mediu de securitate extrem de volatil".

"Actuala situație militară și de securitate anunță probabil un deceniu mai periculos, caracterizat de aplicarea, de către unele state, a puterii militare pentru a urmări revendicări", se arată în raportul anual pe care IISS îl întocmește anual în ultimii 65 de ani, citat de Al Jazeera.

"Era nesiguranței" resetează peisajul global al industriei de apărare, Statele Unite și Europa intensificând producția de rachete și muniții "după decenii de investiții insuficiente", se mai arată în raport.

Membrii NATO, excluzând SUA, au crescut cheltuielile militare cu 32% de când Rusia a invadat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a constatat institutul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel