Cheltuielile pentru arme nucleare au explodat la nivel mondial

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un avertisment al specialiștilor
Un avertisment al specialiștilor
Pe măsura creșterii tensiunilor geopolitice în întreaga lume, puterile nucleare își modernizează arsenalele, anunță  cercetătorii de la Sipri, îndemnându-i pe liderii mondiali să „ia o pauză și să se gândească mai bine”.

„De la Războiul Rece, armele nucleare nu au mai jucat un rol atât de important în relațiile internaționale”, a constatat directorul programului privind armele de distrugere în masă de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), Wilfred Wan. Potrivit unui nou raport al Sipri, cele nouă state care dețin arme nucleare - Rusia, Statele Unite, Franța, India, China, Israel, Regatul Unit, Pakistan și Coreea de Nord - și-au modernizat toate arsenalele nucleare. Iar multe dintre aceste țări implementat sisteme noi în 2023.

În ianuarie, din cele aproximativ 12.121 de focoase nucleare existente la nivel mondial, aproximativ 9.585 erau disponibile în vederea unei potențiale utilizări. Aproape 2.100 dintre ele au fost ținute în „alertă operațională maximă” (gata să fie folosite imediat) pentru rachete balistice. Marea majoritate a acestor arme aparțin Rusiei și Statelor Unite, care doar ele reprezintă 90% din armele nucleare ale lumii. Pentru prima dată, Sipri estimează că și China are „unele focoase în alertă operațională maximă”.

Cheltuieli care cresc

Potrivit unui alt raport publicat luni de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), cheltuielile globale pentru arme nucleare au crescut, în decurs de 12 luni, cu 10,8 miliarde de dolari în 2023, Statele Unite reprezentând 80% din această creștere.

Ponderea Statelor Unite în cheltuielile totale, de 51,5 miliarde de dolari, „este mai mare decât cea a tuturor celorlalte țări posesoare de arme nucleare luate la un loc”, potrivit ICAN. Urmează China (11,8 miliarde de dolari) și Rusia (8,3 miliarde de dolari). Britanicii și-au mărit semnificativ cheltuielile (+17% la 8,1 miliarde de dolari), pentru al doilea an consecutiv.

Puterile nucleare în ansamblu au cheltuit 2.898 de dolari pe secundă anul trecut pentru a finanța aceste arme, potrivit raportului. Cheltuielile pentru arme nucleare au crescut cu 33% din 2018 (la 68,2 miliarde de dolari), când ICAN a început să colecteze aceste date. Aceste țări au cheltuit, în toți acești ani, aproximativ 387 de miliarde pentru aceste arme, potrivit raportului.

Un trend care va continua

„Cred că este corect când spun că este în plină desfășurare o cursă a înarmării nuclearee”, a spus directorul ICAN, Melissa Parke. „Trăim în prezent una dintre cele mai periculoase perioade din istoria umanității”, a avertizat Dan Smith, directorul Sipri. „Sursele instabilității sunt numeroase: rivalități politice, inegalități economice, tulburări ecologice, accelerarea cursei înarmărilor. Abisul ne așteaptă și este timpul ca marile puteri să se retragă și să reflecteze. De preferat împreună”, avertizează Institutul.

În februarie 2023, Rusia a anunțat că își suspendă participarea la Tratatul New Start – „ultimul tratat de control […] care limitează forțele nucleare strategice ale Rusiei și ale Statelor Unite”. Sipri a mai menționat că Moscova a desfășurat exerciții care implicau arme nucleare tactice la granița cu Ucraina în mai 2024.

Chiar dacă „numărul total de focoase nucleare continuă să scadă pe măsură ce armele din perioada Războiului Rece sunt treptat demontate”, se observă o creștere a „numărului de focoase operaționale” de la an la an, a deplâns director al Sipri. Potrivit acestuia, această tendință va continua și „probabil se va accelera” în anii următori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel