Cercetarea românescă, săracă. Peste 90% din bugetul alocat, cheltuieli curente
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
România a cheltuit, în 2018, suma de 4,769 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare
România a cheltuit, în 2018, suma de 4,769 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare
România a cheltuit, în 2018, suma de 4,769 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, echivalentul a 0,51% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

La sfârşitul anului trecut, în domeniul de cercetare - dezvoltare îşi desfăşurau activitatea 44.733 de salariaţi, din care 20.172 erau femei (45,1%), nivel comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Date oficiale! S-a aflat de unde provin majoritatea vizitatorilor străini ce au sosit în România

Potrivit sursei citate, din cele peste 4,7 miliarde de lei cheltuite pentru cercetare şi dezvoltare aproximativ 4,3 miliarde de lei au fost cheltuieli curente (90,8%), iar 440,6 milioane lei cheltuieli de capital (9,2%).

Structurat pe segmente, în anul 2018, cheltuielile cu cercetarea aplicativă au reprezentat 64,7% din cheltuielile totale pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, înregistrând o creştere de 2,7 puncte procentuale, comparativ cu cheltuielile din anul 2017.

De asemenea, cheltuielile cu cercetarea fundamentală au avut acelaşi nivel ca pondere în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare-dezvoltare, comparativ cu anul anterior, respectiv 19,3%, în timp ce cheltuielile cu dezvoltarea experimentală au scăzut cu 2,7 puncte procentuale (de la 18,7% la 16%).

În funcţie de sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, în 2018, cele furnizate de întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, adică 55%, urmate de fondurile publice, cu 33,3%.

Datele INS relevă, totodată, că, în cadrul sectoarelor de performanţă, cele mai mari sume din fondurile publice au fost primite de unităţile din sectorul guvernamental (75,8%), urmate de unităţile de învăţământ superior (71,6%).

Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul guvernamental (41,1%), sectorul mediului de afaceri (39,2%) şi sectorul de învăţământ superior (19,5%).

La capitolul pregătire profesională, statistica oficială arată că 85,4% din numărul salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare, la sfârşitul anului 2018, aveau studii superioare (38.182 de salariaţi), iar 14,6% aveau alt nivel de pregătire, exclusiv studii superioare (6.551).

În aceeaşi perioadă analizată, în activitatea de cercetare-dezvoltare erau implicate 18.599 de persoane cu studii doctorale şi postdoctorale, dintre care 9.122 de femei.

În funcţie de orele efectiv lucrate, aproape trei sferturi dintre salariaţii din domeniu (71,4%) au lucrat normă întreagă de timp.

Pe categorii de ocupaţii, în anul 2018, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători - cu 61,4% din total (27.471 de salariaţi, în creştere cu 104 salariaţi, comparativ cu anul 2017).

În 2018, cheltuielile totale pentru cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,51% din PIB, din care 0,30% pentru sectorul privat şi 0,21% pentru sectorul public, precizează INS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel