Administrația Biden a acordat Chevron Corp. o licență pentru a relua producția de petrol în Venezuela, după ce sancțiunile americane au oprit toate activitățile de foraj în urmă cu aproape trei ani.
Aceasta a urmat reluării sâmbătă a discuțiilor între facțiunile politice din Venezuela, cu un acord de colaborare pentru un plan de cheltuieli umanitare.
Chevron a primit o licență de șase luni de la Biroul american pentru controlul activelor străine, OFAC, care autorizează compania să producă țiței și produse petroliere în proiectele sale din Venezuela, potrivit unei licențe generale a Departamentului Trezoreriei SUA. Deși nu sunt autorizate noi foraje, compania va putea repara și face întreținerea câmpurilor petroliere.
În 2020, înainte ca SUA să ordone oprirea completă a operațiunilor de foraj, cota Chevron din producția de țiței din Venezuela era de 15.000 de barili pe zi, mai puțin decât producția unui singur câmp petrolier din Permian.
De asemenea, compania de foraj cu sediul în San Ramon, California, are permisiunea de a relua exporturile de țiței care au fost oprite din 2019, când SUA au intensificat sancțiunile împotriva producătorului OPEC. Toate exporturile ar trebui să se îndrepte către SUA, iar companiei i se va permite să importe din SUA materii prime, inclusiv diluanții utilizați pentru a consolida producția de țiței.
"Decizia OFAC aduce un plus de transparență în sectorul petrolier venezuelean", a declarat un reprezentant al Chevron într-o declarație trimisă prin e-mail. "Emiterea licenței înseamnă că Chevron poate acum să comercializeze petrolul care este produs în prezent din activele Joint Venture ale companiei."
Reducerea sancțiunilor vine după ce mediatorii norvegieni au anunțat reluarea discuțiilor politice între președintele Nicolas Maduro și opoziție în acest weekend. Revenirea Venezuelei la negocieri a fost o condiție cheie pentru a ușura restricțiile impuse producției de țiței a acestei națiuni dependente de petrol.
Licența acesta nu va atenua criza energetică care a declanșat inflația și a încetinit creșterea economică în întreaga lume, dar servește agendei politice și are scopul de a stabili condițiile pentru alegerile prezidențiale din Venezuela din 2024.
Ar putea fi nevoie de "luni și ani pentru a începe întreținerea și recondiționarea câmpurilor petroliere și echipamentelor și pentru a schimba orice activitate de investiții", declara în octombrie directorul executiv al Chevron, Mike Wirth. Însă unii experți consideră că proiectele Chevron ar putea tripla producția de petrol la aproximativ 200.000 de barili pe zi într-o perioadă de șase luni până la un an, scrie Bloomberg.
Producția de petrol din Venezuela și-a revenit în acest an la 679.000 de barili pe zi, mult mai puțin decât cele 2,9 milioane de barili produse în urmă cu zece ani. Producția s-a prăbușit ca urmare a sancțiunilor și a gestionării defectuoase a câmpurilor petroliere și a rafinăriilor sub guvernarea socialistă a lui Hugo Chavez și Maduro.
Discuțiile anterioare dintre Maduro și opoziție au eșuat, cel mai recent în octombrie 2021. Interesul pentru reluarea negocierilor a luat amploare în condițiile în care Venezuela se confruntă cu o concurență sporită a barilului rusesc și iranian în Asia, principala destinație pentru țițeiul său.
Compania energetică de stat venezueleană PDVSA nu va primi profituri din vânzarea petrolului, deoarece veniturile vor merge către rambursarea unei datorii vechi către Chevron. Companiei americane îi va fi interzis să facă tranzacții cu Iranul sau să trateze cu entități deținute sau controlate de Rusia în Venezuela.
Decizia OFAC permite, de asemenea, furnizorilor americani de servicii petroliere Halliburton Co., Schlumberger Ltd., Baker Hughes Co. și Weatherford International Plc. să își reia activitatea, a declarat Trezoreria SUA. Licența este valabilă până la 26 mai 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...