Gigantul petrolier american Chevron va prelua Hess Corp cu 53 miliarde de doalri

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Chevron / Foto: Jonathan McIntosh / Flickr
Chevron / Foto: Jonathan McIntosh / Flickr
Americanii de la Chevron au declarat luni că vor cumpăra rivalul mai mic Hess Corp. printr-o tranzacție de 53 de miliarde de dolari pe acțiuni, ducând rivalitatea sa cu Exxon Mobil la următorul nivel prin creșterea prezenței sale în șisturile din SUA și în Guyana, țară bogată în petrol.

Banca Regală a Canadei consideră că achiziționarea Hess adaugă în portofoliul Chevron o participație de 30%, adică peste 11 miliarde de barili echivalent petrol (bep), alături de activele din Golful Mexic și de o afacere cu gaze naturale în Asia de Sud-Est.

Pare că Exxon Mobil s-a scos deocamdată din cursa pentru fuziuni și achiziții la scară largă în urma recentei preluări Pioneer, potrivit Reuters.

În cele din urmă, Chevron pleacă cu un portofoliu mai puternic și mai diversificat, ceea ce ar trebui să fie de bun augur pentru acționari pe termen lung, dar pe termen scurt, vestea ar putea afecta acțiunile.

Adevărata afacere este Guyana, unde, în mai puțin de un deceniu, țara a devenit una dintre cele mai importante zone de creștere pentru producția de petrol din afara OPEP.

Guyana este pe cale să aibă o capacitate de producție de peste 1 milion de barili pe zi până în 2026. În acel moment, Guyana ar depăși probabil producția de petrol a țării vecine, Venezuela.

Chevron se află în primele etape a unei potențiale redresări în Venezuela, unde decenii de neglijență urmate de sancțiuni au afectat capacitatea țării de a-și atinge potențialul petrolier. Experții de la Third Bridge văd un potențial suplimentar în Guyana, precum și în Surinam, mai la est, iar Brazilia este deja stabilită ca un contribuitor major la aprovizionarea cu petrol la nivel mondial.

Recenta avalanșă de achiziții din partea Chevron și Exxon Mobil le amintește experților Third Bridge de construcția giganților petrolieri care a început în urmă cu 25 de ani, o eră care a transformat industria petrolieră în companiile masive pe care le vedem astăzi.

Pe atunci, aceste companii se consolidau pentru a reduce costurile. În prezent, companiile care sunt achiziționate astăzi, precum Hess și Pioneer Natural Resources, au baze de active mai concentrate și expertiză construită în dezvoltarea unor resurse specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

pixel