Chiar dacă mașina este parcată legal va putea fi ridicată de autorități
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ridicarea unei mașini
Ridicarea unei mașini
În anumite situații, chiar și mașinile care sunt parcate legal pot fi ridicate de poliție.

Astfel, atât poliția rutieră sau poliția locală vor putea dispune mutarea unui vehicul care este staționat în mod regulamentar, atunci când există lucrări în desfășurare în zona respectivă sau când este necesar să se elibereze zona pentru intervenția serviciilor de urgență. 

Această nouă regulă este prevăzută într-un proiect de ordonanță care se află în proces de dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne. În cazul în care se decide mutarea unui vehicul, proprietarul nu va fi responsabil pentru costurile asociate ridicării și transportului acestuia.

În prezent, reglementările rutiere se aplică doar ridicării mașinilor care sunt staționate în mod incorect. Cu toate acestea, acest aspect se va modifica în viitor, conform acestui proiect de ordonanță, astfel încât să fie posibilă ridicarea și mutarea unui vehicul staționat în mod regulamentar.

Prin urmare, se introduce acum posibilitatea de a muta vehiculele care sunt parcate corect pe drumurile publice, în situațiile în care este necesar să se protejeze interesul public general.

Mai exact, polițiștii de circulație sau, în anumite circumstanțe, cei locali vor putea dispune relocarea vehiculelor parcate în mod regulamentar atunci când aceasta este necesară pentru a permite:

- Desfășurarea lucrărilor sau furnizarea serviciilor publice de interes național sau local.

- Intervenția serviciilor de urgență pentru prevenirea sau limitarea efectelor accidentelor, calamităților sau dezastrelor.

- Instituirea de măsuri pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Decizia de a muta un vehicul poate fi luată atât de autoritățile competente, cât și la cererea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor care intervin în caz de accidente, calamități sau dezastre, precum pompierii sau ambulanța.

Vehiculele mutate în aceste circumstanțe vor fi transferate în spații de parcare sau locuri special amenajate pentru depozitarea vehiculelor ridicate ca urmare a staționării ilegale, toate acestea fiind situate în aceeași unitate administrativ-teritorială.

În cazul mutării unui vehicul, costurile asociate ridicării, transportului, parcajului sau depozitării acestuia vor fi suportate de administrația publică locală sau de administratorul drumului public. În orice caz, proprietarul vehiculului mutat nu va fi obligat să suporte nicio cheltuială în legătură cu mutarea mașinii sale.

Proiectul de ordonanță prevede și că "administrația publică locală sau administratorul drumului public trebuie să adopte măsuri adecvate pentru a informa proprietarul sau deținătorul vehiculului cu privire la locul unde a fost mutat acesta."

După stabilirea cadrului general pentru procedura de mutare a unui vehicul, autoritățile trebuie să dezvolte și o procedură concretă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel