România pe datorie. Ministerul Finanţelor, nou împrumut de peste 2,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor a...
"Nu facem profit, deoarece îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut o tonă de îngrăşământ ajungea la 18 miioane vechi, acum este undeva la 34-38 de milioane, deci dublu. Preţul la grâu ar trebui să fie undeva la 2.20-2.40 lei, ca să acoperim cheltuielile, deci nu a crescut foarte mult pentru noi agricultorii sau fermierii. Grâul acum a ajuns la 1.20 şi este în creştere, dar nu ne ajută pe noi fermierii. Vedeţi că gazele s-au ridicat la un preţ foarte mare şi atunci şi îngrăşământul s-a scumpit foarte mult.
Eu ca şi fermier trebuia să semăn undeva la 400 şi ceva de hectare de grâ. Din cauza îngrăşământului nu am semănat decât 300. S-a redus suprafaţa de grâu, iar dacă nu vom avea în primăvară îngrăşământul necesar pentru acoperirea suprafeţei care s-a semănat, va fi o producţie cu două tone per hectar (...) Nu avem nicio speranţă de la Guvern, nu ne-a spus că ne ajută nimeni", a declarat fermierul Mihai Bacrău pentru Antena 3.
Un avertisment dur a fost lansat și de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, potrivit căruia România nu are sisteme de irigaţii, lucru extrem de dăunător pentru culturi.
"Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice", a spus Petre Daea.
Citește și Costul unui mic dejun a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
Potrivit lui, România are în acest moment o escaladare a preţurilor la îngrăşăminte, iar acest lucru înseamnă punerea sub restricţie a unui alt factor de vegetaţie -hrana plantelor.
"Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea", a precizat fostul ministru, apreciind că românii trebuie să se aştepte la preţuri mai mari pe piaţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...