Chile intenţionează să naţionalizeze industria litiului

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Un demers strategic
Un demers strategic
Preşedintele de stânga al Chile, Gabriel Boric, a anunţat joi seara că va naţionaliza industria litiului pentru a stimula economia şi a proteja mediul înconjurător, transmite Reuters.

Anunţul a provocat o undă de şoc având în vedere că Chile este al doilea mare producător mondial de litiu, un metal esenţial pentru producerea de baterii destinate vehiculelor electrice. Totodată, Chile este şi ţara cu cele mai mari rezerve mondiale de litiu. Potrivit anunţului făcut de Gabriel Boric, în timp controlul asupra vastelor operaţiuni de litiu din Chile va fi transferat de la giganţii industriali precum SQM şi Albemarle către o companie separată deţinută de stat.

"Aceasta este o oportunitate pentru creştere economică care va fi dificil de depăşit pe termen scurt", a spus Boric într-un discurs televizat.

Potrivit preşedintelui chilian, viitoarele contracte pentru litiu vor fi emise numai pentru parteneriate public-private cu controlul statului. "Aceasta este cea mai bună şansă pe care o avem în tranziţia la o economie sustenabilă şi dezvoltată. Nu ne permitem să o irosim", a spus Gabriel Boric. Guvernul nu va pune capăt contractelor actuale, dar speră că firmele vor fi deschise la ideea participării statului înainte de expirare, a apreciat Boric, fără a menţiona companiile Albemarle şi SQM, primul respectiv al doilea mare producător mondial de litiu. Contractul SQM ar urma să expire în 2030 iar cel al Albermarle în 2043.

SQM, cunoscut în mod oficial sub denumirea Sociedad Quimica Y Minera de Chile, şi Albemarle aprovizionează cu litiu companii precum Tesla Inc, LG Energy Solution Ltd şi alţi producătorii de baterii pentru vehiculele electrice.

Decizia preşedintelui chilian reprezintă o nouă provocare pentru producătorii de vehicule electrice care se străduiesc să îşi asigure aprovizionarea cu materiale necesare pentru baterii, într-un moment în care din ce în ce mai multe ţări se străduiesc să îşi protejeze resursele naturale. Mexicul şi-a naţionalizat depozitele de litiu încă de anul trecut iar Indonezia a interzis exporturile de minereu de nichel, un alt metal crucial pentru producţia de baterii, în 2020. 

Citește și Producătorii chinezi de litiu, speriați de ieftinirea bruscă a acestei materii prime

Prăbușirea prețurilor litiului a determinat companiile chineze să limiteze producția de litiu, un material cheie pentru baterii.

Unii producători de litiu din Yichun, în provincia Jiangxi, inclusiv doi dintre cei mai importanți, au redus ratele de procesare pentru a limita pierderile, a relatat publicația chineză The Paper, citând o persoană neidentificată și fără a identifica anumite companii. Orașul din estul Chinei a reprezentat aproximativ 11% din producția totală de carbonat de litiu a țării în 2022, potrivit BloombergNEF.

Prețurile în creștere ale carbonatului de litiu, utilizat în bateriile pentru mașinile electrice, au dus la un boom al producției în Yichun, centrată în jurul unui minereu de calitate inferioară cunoscut sub numele de lepidolit. Acest raliu a fost răsturnat din cauza îngrijorărilor legate de o ofertă mai mare și de o creștere mai lentă a cererii de vehicule electrice, iar prețurile din China s-au prăbușit cu aproximativ 63% de la atingerea unui nivel record în noiembrie.

"Suspendarea rafinării în Yichun ar putea oferi sprijin pentru scăderea prețurilor, ajutând la stabilizarea prețurilor carbonatului de litiu pe termen scurt", a declarat Susan Zou, analist la Rystad Energy. ... Citește mai departe AICI

Citește și China va controla o treime din litiul lumii în doar doi ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres

pixel