Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Noul plan privind deficitul contrastează cu ținta inițială de 3% din PIB pentru 2024 și este în concordanță cu o politică fiscală „mai proactivă”, prezentată de oficialii de top după reuniunea din decembrie a Biroului Politic și după Conferința Centrală pentru Lucrări Economice (CEWC) de săptămâna trecută, unde au fost convenite obiectivele, dar care nu au fost anunțate oficial.
Suplimentarea cu un punct procentual al deficitului, echivalentă cu aproximativ 1,3 trilioane de yuani (179,4 miliarde de dolari), va fi finanțată prin emiterea de obligațiuni speciale în afara bugetului, au declarat cele două surse, care au cerut anonimatul deoarece nu sunt autorizate să discute cu presa.
De obicei, aceste ținte nu sunt anunțate oficial până la reuniunea anuală a parlamentului din martie, iar ele ar putea suferi modificări înainte de sesiunea legislativă.
Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care gestionează relațiile cu presa în numele guvernului, și Ministerul Finanțelor nu au răspuns imediat solicitării de comentarii din partea Reuters.
Impulsul fiscal mai puternic planificat pentru anul viitor face parte din pregătirile Chinei pentru a contracara impactul unei creșteri anticipate a tarifelor americane pentru importurile chinezești, în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie.
Cele două surse au afirmat că China va menține neschimbat obiectivul de creștere a PIB-ului, la aproximativ 5%, și în 2025.
Referindu-se la raportul Reuters, Morgan Stanley a declarat că se așteaptă ca plafonul pentru obligațiunile speciale în afara bugetului să fie extins moderat, ceea ce, combinat cu o creștere a deficitului oficial, ar putea duce la o expansiune fiscală suplimentară de aproximativ 2 trilioane de yuani.
„Obiectivul de 5% pentru PIB nu presupune un stimulent agresiv și echilibrat. Credem că ținta de creștere ridicată are scopul de a ghida așteptările și de a consolida încrederea, mai degrabă decât de a acționa ca o constrângere strictă”, a adăugat banca.
Un rezumat al presei de stat despre CEWC, desfășurată cu ușile închise săptămâna trecută, a subliniat „necesitatea de a menține o creștere economică constantă”, de a majora rata deficitului fiscal și de a emite mai multe datorii guvernamentale anul viitor, dar nu a oferit cifre specifice.
Reuters a raportat luna trecută că anumiți consilieri guvernamentali au recomandat Beijingului să nu reducă ținta de creștere economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.