China a dezvoltat mine anti-satelit care nu lasă urme
Autor: Simona Haiduc | 23 oct 2021 / 09:18
Nici nu se observă când este distrus
Nici nu se observă când este distrus
Mai zilele trecute, experții occidentali se întrebau ce anume a testat China: o rachetă sau o navă spațială? Oricum, ceva ce poate înconjura Terra cu o viteză fantastică. Concluzia a fost: și una și alta. Și iată că acum vine o altă informația din China ce nu face decât să confirme performanțele atinse de această țară în domeniul tehnologiilor militare. 

De data aceasta, este vorba despre prototipul unei arme antisatelit testat de China. Un dispozitiv deosebit, pentru că, deși distruge echipamentele de satelit, nu îl nimicește fizic.

Tehnologiile anti-sateliți sunt împărțite în mai multe categorii și subcategorii, în funcție de destinație: unele sunt concepute pentru a distruge propriile instalații învechite sau deteriorate în mod iremediabil, altele au menirea de a face praf dispozitive ce apar potențialilor inamici. 

Poate fi vorba atât de sisteme de la sol capabile să blocheze dispozitivele de navigație, comunicații și supraveghere optică ale sateliților, precum și platforme orbitale pentru capturarea acestora. 

China are cel mai recent astfel dispozitiv, cu multiple utilizări, inclusiv una nevăzută și neștiută. Dispozitivul poate fi folosit pentru lucrări de reparații și restaurare în spațiu sau pentru colectarea de deșeuri spațiale. Același sistem poate, dacă se dorește, să distrugă un anumit satelit.

Citește și Noua armă a SUA. Nici măcar China nu are șanse să scape

Experți au aflat că noua armă anti-satelit a fost testată în China: ea a fost plasată în duza motorului satelitului și fixată acolo. Arată ca o mină de 3,5 kg cu explozibil înăuntru. Iar mina poate fi așezată în interiorul satelitului cu acel dispozitiv de reperat sateliți.

O astfel de mină poate rămâne în interiorul satelitului oricât este necesar, ba chiar să-l părăsească, la comandă, fără a lăsa vreo urmă, fără a provoca daune aparatului orbital. La momentul dorit mina poate fi activată: va exploda în interiorul dispozitivului, dar exteriorul va rămâne intact. Ca și cum totul este în regulă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

Crossuri externe