China a dezvoltat mine anti-satelit care nu lasă urme
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nici nu se observă când este distrus
Nici nu se observă când este distrus
Mai zilele trecute, experții occidentali se întrebau ce anume a testat China: o rachetă sau o navă spațială? Oricum, ceva ce poate înconjura Terra cu o viteză fantastică. Concluzia a fost: și una și alta. Și iată că acum vine o altă informația din China ce nu face decât să confirme performanțele atinse de această țară în domeniul tehnologiilor militare. 

De data aceasta, este vorba despre prototipul unei arme antisatelit testat de China. Un dispozitiv deosebit, pentru că, deși distruge echipamentele de satelit, nu îl nimicește fizic.

Tehnologiile anti-sateliți sunt împărțite în mai multe categorii și subcategorii, în funcție de destinație: unele sunt concepute pentru a distruge propriile instalații învechite sau deteriorate în mod iremediabil, altele au menirea de a face praf dispozitive ce apar potențialilor inamici. 

Poate fi vorba atât de sisteme de la sol capabile să blocheze dispozitivele de navigație, comunicații și supraveghere optică ale sateliților, precum și platforme orbitale pentru capturarea acestora. 

China are cel mai recent astfel dispozitiv, cu multiple utilizări, inclusiv una nevăzută și neștiută. Dispozitivul poate fi folosit pentru lucrări de reparații și restaurare în spațiu sau pentru colectarea de deșeuri spațiale. Același sistem poate, dacă se dorește, să distrugă un anumit satelit.

Citește și Noua armă a SUA. Nici măcar China nu are șanse să scape

Experți au aflat că noua armă anti-satelit a fost testată în China: ea a fost plasată în duza motorului satelitului și fixată acolo. Arată ca o mină de 3,5 kg cu explozibil înăuntru. Iar mina poate fi așezată în interiorul satelitului cu acel dispozitiv de reperat sateliți.

O astfel de mină poate rămâne în interiorul satelitului oricât este necesar, ba chiar să-l părăsească, la comandă, fără a lăsa vreo urmă, fără a provoca daune aparatului orbital. La momentul dorit mina poate fi activată: va exploda în interiorul dispozitivului, dar exteriorul va rămâne intact. Ca și cum totul este în regulă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel