China a dezvoltat un satelit de spionaj de o putere incredibilă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Spațiu / FOTO: Freepik
Spațiu / FOTO: Freepik
Este un progres major în domeniul tehnologiilor de spionaj.

O inovație care îmbunătățește semnificativ performanțele camerelor de spionaj și ale telescoapelor tradiționale. Media online Live Science, care citează ziarul South China Morning Post, raportează că cercetătorii chinezi au creat un satelit extrem de puternic, capabil să detecteze, din spațiu, dacă ridicați sprâncenele.

Teste realizate pe lacul Qinghai

Cercetătorii chinezi au realizat un test pe lacul Qinghai, situat în provincia cu același nume, în nord-vestul Chinei, utilizând un nou sistem bazat pe teledetecție cu laser, mai precis pe lidarul cu sinteză de deschidere (SAL), un tip de radar cu laser care generează imagini în două sau trei dimensiuni la o rezoluție extrem de mare. Acesta utilizează mișcarea unui obiect (precum un satelit) pentru a obține o rezoluție mai fină decât alte sisteme radar cu scanare.

În timp ce sistemele anterioare utilizau radiații cu microunde (cu lungimi de undă mai lungi), ultimul sistem dezvoltat în laboratoarele chineze funcționează pe bază de lungimi de undă optice, mai scurte și care produc imagini mai clare.

Un satelit de spionaj excepțional

Inginerii chinezi, care și-au publicat concluziile în februarie 2025 în revista științifică Chinese Journal of Lasers, estimează că această tehnologie ar putea permite operatorilor să monitorizeze sateliții străini la un nivel de detaliu care până acum era de neimaginat. Este puțin probabil ca Statele Unite să aprecieze performanțele acestui satelit de spionaj, care ar putea complica și mai mult o situație deja tensionată între cele două superputeri.

Detalii de mare precizie capturate de satelit

„La testul care a vizat rețele de prisme reflectorizante amplasate la 101,8 kilometri de sistemul lidar, dispozitivul a detectat detalii de până la 1,7 milimetri și a măsurat distanțele cu o precizie de 15,6 milimetri”, informează Live Science. Acest lucru ar permite observarea în detaliu a oricăror imperfecțiuni ale pielii.

Este important de menționat că toate testele au fost realizate în condiții meteorologice ideale, cu vânt și acoperire norosă scăzută. Pe de altă parte, condițiile meteorologice nefavorabile sau alte probleme de vizibilitate ar putea afecta semnificativ precizia și fiabilitatea sistemului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik

pixel