Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Aflat în serviciu comercial din 2012, tehnologia chineză a fost limitată, până acum, la regiunea Asia-Pacific. Cu finalizarea acestei constelații, se acoperă întreaga planetă. Beidou, care-și trage numele, în mandarină, al constelației Ursa mare, conviețuiește alături de alte sisteme de navigație prin satelit: GPS (proprietate a guvernului american și operat de armata aerului), Galileo (Uniunea Europeană) și Glonass (Rusia).
Aplicațiile sunt multiple: ghidaj pentru pietoni, pentru autoturisme și nave de transport marfă, trimitere de mesaje, serviciu de poziționare pentru industria minieră sau pentru agricultură etc. Din punct de vedere strategic, acestei sisteme de navigație prin satelit pot fi folosite de armatele țărilor cărora le aparțin (China, SUA, Rusia), pentru a efectua geolocalizări sau pentru a ghida rachetele de mare precizie.
Jonathan McDowell, astronom la centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizică, spune că lansarea marți, a ultimului satelit din constelația Beidou ”permite Chinei să dobândească independență față de sistemele american și european”. ”Un eveniment important nu doar pentru populație și conducerea politică a țării, dar și pentru armata Chinei”, a venit în completare Carter Palmer, expert al cabinetului de consultanță Forecast International.
Citește și Chinezii au descoperit cea mai periculoasă RACHETĂ balistică
Adică, dispunând de un astfel de instrument, China se pune, practic, la adăpost de o eventuală deconectare de la GPS, decisă de Statele Unite în cazul unui ipotetic conflict între cele două puteri. De la lansarea programului, în anii 1990, peste 100.000 de oameni de știință, ingineri și tehnicieni au participat la realizarea conceptului sistemului de navigație. Primul satelit Beidou a fost lansat în 2020.
Astăzi, serviciile lui sunt folosite în China în taxiuri, autobuze, autoturisme proprietate privată și, bineînțeles, pe telefoanele inteligente. De asemenea, sistemul este deja folosit și de alte țări, precum Pakistan, Thailanda, Laos sau Brunei. Întrebarea este dacă sistemul chinez are capacitatea de a detrona GPS-ul american din postura de lider al pieței de resort.
”La modul general vorbind, Beidou are o mai bună precizie decât GPS”, spune Carter Palmer. ”Dar sistemul mai trebuie să-și demonstreze fiabilitatea”, a adăugat el. ”Totuși, nu cred că Beidu va surclasa în totalitate GPS. La un moment dat se va ajunge, probabil, în situația în care utilizatorii vor folosi mai multe sisteme, inclusiv Beidou, pentru a avea date de navigație prin satelit mai precise”, a concluzionat expertul american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...