China a finalizat propriul sistem GPS. Un concurent cu greutate
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un concurent pentru GPS și Galileo
Un concurent pentru GPS și Galileo
GPS are un nou concurent cu greutate: China a finalizat sistemul său de navigație Beidou odată cu lansarea, marți, a unui ultim satelit. Cu alte cuvinte, regimul de la Beijing a dobândit un instrument care poate ”privi” pretutindeni în lume. 

Aflat în serviciu comercial din 2012, tehnologia chineză a fost limitată, până acum, la regiunea Asia-Pacific. Cu finalizarea acestei constelații, se acoperă întreaga planetă. Beidou, care-și trage numele, în mandarină, al constelației Ursa mare, conviețuiește alături de alte sisteme de navigație prin satelit: GPS (proprietate a guvernului american și operat de armata aerului), Galileo (Uniunea Europeană) și Glonass (Rusia). 

Aplicațiile sunt multiple: ghidaj pentru pietoni, pentru autoturisme și nave de transport marfă, trimitere de mesaje, serviciu de poziționare pentru industria minieră sau pentru agricultură etc. Din punct de vedere strategic, acestei sisteme de navigație prin satelit pot fi folosite de armatele țărilor cărora le aparțin (China, SUA, Rusia), pentru a efectua geolocalizări sau pentru a ghida rachetele de mare precizie. 

Jonathan McDowell, astronom la centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizică, spune că lansarea marți, a ultimului satelit din constelația Beidou ”permite Chinei să dobândească independență față de sistemele american și european”. ”Un eveniment important nu doar pentru populație și conducerea politică a țării, dar și pentru armata Chinei”, a venit în completare Carter Palmer, expert al cabinetului de consultanță Forecast International. 

Citește și Chinezii au descoperit cea mai periculoasă RACHETĂ balistică

Adică, dispunând de un astfel de instrument, China se pune, practic, la adăpost de o eventuală deconectare de la GPS, decisă de Statele Unite în cazul unui ipotetic conflict între cele două puteri. De la lansarea programului, în anii 1990, peste 100.000 de oameni de știință, ingineri și tehnicieni au participat la realizarea conceptului sistemului de navigație. Primul satelit Beidou a fost lansat în 2020. 

Astăzi, serviciile lui sunt folosite în China în taxiuri, autobuze, autoturisme proprietate privată și, bineînțeles, pe telefoanele inteligente. De asemenea, sistemul este deja folosit și de alte țări, precum Pakistan, Thailanda, Laos sau Brunei. Întrebarea este dacă sistemul chinez are capacitatea de a detrona GPS-ul american din postura de lider al pieței de resort. 

”La modul general vorbind, Beidou are o mai bună precizie decât GPS”, spune Carter Palmer. ”Dar sistemul mai trebuie să-și demonstreze fiabilitatea”, a adăugat el. ”Totuși, nu cred că Beidu va surclasa în totalitate GPS. La un moment dat se va ajunge, probabil, în situația în care utilizatorii vor folosi mai multe sisteme, inclusiv Beidou, pentru a avea date de navigație prin satelit mai precise”, a concluzionat expertul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel