În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 şi va ajunge pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte în aproximativ 7 luni. Distanţa dintre cele două planete variază, în funcţie de poziţia lor orbitală. Cea mai mică distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri - distanţă similară ocolului Pământului de 1.400 de ori.
Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, însă lansarea misiunii Tianwen-1 reprezintă şi debutul său operaţional, conform Xinhua. Racheta urmează să transporte sonda Tianwen-1 pe o orbită de transfer Pământ - Marte, fapt ce va reprezenta încă o premieră pentru această rachetă.
Misiunea Tianwen-1 este foarte ambiţioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roşii şi asolizarea unui rover autonom.
"Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte", a declarat Long Lehao, expert în rachete din cadrul Academiei chineze pentru tehnologii de Lansare.
NASA revine și avertizează: Se APROPIE
În ultimii ani, China face progrese rapide în spaţiu. Ţara investeşte miliarde de euro în programul său spaţial - lansează sateliţi, intenţionează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spaţială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauţi către viitoarea sa staţie spaţială, ''Tiangong'' (''Palatul celest").
Numită ''Tianwen'' (''Întrebări către cer''), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să coboare la suprafaţa Planetei Roşii şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.
China a realizat deja o operaţiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ''Iepurele de jad'', şi apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială).
Ţara asiatică nu este singura interesată de misiunile marţiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.
Agenţia spaţială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spaţiului în China şi cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi "Tianwen", pentru a simboliza cercetările ştiinţifice chineze din domeniul spaţiului.
China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...