China, atac la coniacul european. Pernod Ricard și Rémy Cointreau cad la bursă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu prea mai este la mare căutare
Nu prea mai este la mare căutare
Producătorii de băuturi spirtoase Pernod Ricard şi Rémy Cointreau s-au înscris vineri pe un trend descendent, după ce guvernul chinez a deschis o anchetă antidumping ce vizează băuturile, precum coniacul, importate din Uniunea Europeană.

În acest context, la ora 12.15, acţiunea Pernod Ricard a scăzut cu 4,8%, până la 145,20 euro, în timp ce titlul Rémy Cointreau a pierdut 11,2%, până la 96,78 euro.

Ministerul chinez al Comerţului a anunțat că a ancheta antidumping a fost deschisă la cererea producătorilor locali de băuturi spirtoase. "Vom desfăşura ancheta în conformitate cu legea şi vom proteja pe deplin drepturile şi interesele tuturor părţilor interesate", a precizat ministerul într-un comunicat.

Dumpingul constă în exportul de produse la prețuri mai mici decât costurile pieței naționale, în scopul consolidării poziției pe piața mondială. Decizia vine să complice climatul comercial și așa tensionat cu Uniunea Europeană, care, la rândul ei, a deschis o anchetă privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi de mașini electrice.

Contactati de agentia Agefi-Dow Jones, purtatorii de cuvant ai lui Pernod Ricard si Rémy Cointreau au refuzat orice comentarii. 

Comercializat sub mărcile Rémy Martin şi Louis XIII, coniacul a reprezentat 65,4% din cifra de afaceri şi 85,9% din profitul operaţional curent al companiei Remy Cointreau în prima jumătate a exerciţiului financiar care se va încheia la sfârşitul lunii martie 2024.

La Pernod Ricard, coniacul vândut sub mărcile Martell și Augier a reprezentat 16% din cifra de afaceri din exercițiul financiar încheiat la sfârșitul lunii iunie 2023. Conform FactSet, China reprezintă 6,5% din veniturile totale ale lui Rémy Cointreau și 7,8% din vânzările Pernod Ricard.

Perspective întunecate

"Această veste proastă din China nu face decât să adauge un plus de incertitudine privind perspectivele sectorului băuturilor spirtoase", subliniază un analist cu sediul la Paris.

De altfel, majoritatea analiștilor financiari prognozează un an dificil pentru cele două companii, care, susțin experții, vor continua să sufere din cauza unei cereri în scădere pentru băuturi spirtoase în SUA și de efectele negative ale schimburilor valutare. Euforia observată pe unele piețe la sfârșitul crizei sanitare generate de pandemie a trecut, comentează în special HSBC.

În acest context, viitoarele publicații financiare ale celor doi producători de băuturi spirtoase vor fi examinate cu și mai multă atenție. Rémy Cointreau își va prezenta cifra de afaceri pentru al treilea trimestru al exercițiului financiar 2023-2024 pe 26 ianuarie. Pernod Ricard, pe 15 februarie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel