China bulversează piața metalelor de bază, prețurile scad
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Evoluție cotații bursiere / FOTO: Freepik
Evoluție cotații bursiere / FOTO: Freepik
Majoritatea metalelor de bază, de la cupru și aluminiu, la nichel, cotate la valori în scădere.

Cele mai multe metale neferoase au scăzut luni, în condițiile în care ultimele statistici privind evoluția producției din China, principalul consumator, au dezamăgit, încurcând calculele pieței privind cererea și oferta. 

Astfel, în cursul tranzacțiilor de dimineață, cuprul cu livrare la trei luni a scăzut, la Bursa Metalelor din Londra (LME), cu 0,2%, până la 8.488 dolari/tonă metrică, în timp ce cel mai tranzacționat contract de cupru pentru a rămas stabil, la Bursa Futures din Shanghai (SHFE), stabil la 68.960 de yuani (9.579,77 dolari) per tonă.

Tot la LME, aluminiul a pierdut 0,8%, coborând la 2.227,50 dolari/tona, nichelul a scăzut cu 0,6%, până la 17.550 dolari, prețul zincului a atins 2.414,50 dolari, o depreciere de 1%, staniul a scăzut cu 0,3%, până la 26.400 dolari, iar plumbul a crescut cu 0,4%, urcând la 2.042 dolari. 

La Bursa din Shaghai, prețul nichelul s-a redus cu 1%, ajungând la 136.470 de yuani pe tonă, zincul a rămas aproape neschimbat la 20.590 de yuani, la fel și aluminiul, care a fost cotat la 18.970 de yuani, staniul a oscilat în jurul valorii de 217.790 de yuani, în timp ce plumbul, la fel ca la LME, a crescut cu 0,2% ,la 16.005 de yuani.

Stocurile de cupru din depozitele SHFE au continuat să crească, pentru ca, în ultimele zile, să ajungă la 214.487 de tone, cel mai ridicat nivel începând din mare din martie anul trecut.

Aceste suișuri și coborâșuri înregistrate pe piața metatelor de bază sunt reacție la datele statistice privind evoluția producției în China care s-a contractat în februarie, marcând, astfel, cinci luni de diminuare consecutivă. Vorbim despre un sector de activitate care răspunde de o mare parte din cererea mondială de metale. 

Prețurile metalelor de bază au fost susținute de slăbirea dolarului, ceea ce face ca metalele vândute la prețuri în dolari să fie mai puțin costisitoare pentru deținătorii altor valute.

Pe de altă parte, dolarul a fost presat de scăderea randamentelor trezoreriei, în timp ce comercianții așteaptă date economice mai importante pentru indicii suplimentare cu privire la momentul reducerii ratei dobânzii de la Rezerva Federală a SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel