Curs valutar. Evoluţie mixtă a leului. Aurul s-a scumpit din nou
Leul s-a depreciat, vineri, în...
China a solicitat Organizației Mondiale a Comerțului să înființeze un grup de experți pentru a ajuta la soluționarea disputei privind subvențiile pentru vehiculele electrice dintre Beijing și Washington.
China nu a reușit să ajungă la o soluție cu SUA prin consultări care să protejeze drepturile și interesele industriei sale de vehicule electrice, a afirmat ministerul în declarația sa, motiv pentru care își înaintează cazul în cadrul OMC.
SUA a introdus această măsură în cadrul Legii de reducere a inflației (IRA), a declarat luni Ministerul Comerțului din această țară.
Cea de-a doua economie a lumii a deschis disputa OMC la sfârșitul lunii martie, după ce administrația Biden a adoptat IRA, o lege de amploare care oferă credite de miliarde de dolari pentru a ajuta consumatorii să cumpere vehicule electrice și firmele să producă energie regenerabilă, în detrimentul Chinei.
Această măsură vine în timp ce Casa Albă încearcă să decarbonizeze sectorul energetic din SUA.
Legea americană care vizează reducerea inflației, IRA "exclude produse ale membrilor OMC, cum ar fi China, și stabilește în mod artificial bariere comerciale și împinge în sus costurile tranziției către energia verde", a declarat Ministerul Comerțului din China.
"Îndemnăm SUA să respecte normele OMC și să nu mai abuzeze de politicile sale industriale pentru a submina cooperarea internațională privind schimbările climatice", a declarat China.
Taxele impuse de SUA
Casa Albă a impus în urmă cu două luni taxe uriașe asupra mai multor categorii de bunuri cu proveninență din China, printre acestea, o taxă de frontieră de 100% pentru mașinile electrice.
Conform SUA, aceste măsuri au fost un răspuns la politicile comerciale neloiale practicate de China și au avut drept scop protejarea locurilor de muncă din SUA.
China a declarat că se opune creșterilor și că va lua măsuri de retorsiune. Pe lângă creșterea de la 25 % la 100 % a taxelor de import pentru vehiculele electrice, taxele pe panouri solare au fost majorate de la 25 % la 50 %.
De asemenea, taxele pentru anumite produse din oțel și aluminiu s-au triplat, ajungând la 25%, față de 7,5% sau mai puțin, înaintă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Leul s-a depreciat, vineri, în...
De la 1 ianuarie 2025, la...
Bursa de Valori Bucureşti a început în creştere şedinţa...
Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul...
Indicii principali de pe Wall...
Grupaj de ştiri.
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...