China cere urgent Rusiei și Ucrainei rezolvarea problemelor din Marea Neagră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cargo
Cargo
China a solicitat Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale după retragerea Rusiei dintr-un acord internaţional de facilitare a exporturilor agricole din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează sâmbătă DPA.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut vineri în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina.

Beijingul speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră esenţiale pentru exportul de cereale ucrainene.

Ucraina, cunoscută drept grânarul Europei, este unul dintre cei mai importanţi furnizori de cereale din lume şi multe ţări depind de exporturile sale.

Rusia şi Ucraina au convenit apoi asupra condiţiilor ca exporturile să continue într-un acord mediat de ONU şi Turcia. Dar acordul - prelungit de mai multe ori - a expirat la 17 iulie, în timp ce Moscova insistă asupra îndeplinirii cerinţelor sale şi a relaxării sancţiunilor occidentale.

De luni, Rusia a atacat în mod repetat oraşele ucrainene de la Marea Neagră. Moscova a declarat că doreşte ca Occidentul să ridice unele sancţiuni, în special, eliminarea interdicţiei privind accesul băncilor sale din sectorul agricol la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, înainte de a prelungi acordul.

Uniunea Europeană, care sprijină acordul privind exportul de cereale ucrainene, afirmă că cerealele şi îngrăşămintele ruseşti sunt scutite de sancţiuni şi multe bănci ruseşti sunt încă conectate la SWIFT.

ONU a condamnat Rusia pentru că nu a prelungit acordul, afirmând că aceasta ar putea duce la numeroase decese din cauza foametei în cele mai sărace regiuni care suferă deja grav.

Pentru multe dintre cele 362 milioane de persoane din 69 de ţări care se bazează pe ajutor alimentar, decizia Kremlinului de a nu prelungi acordul "nu este o chestiune de tristeţe sau dezamăgire, ci este o chestiune de ameninţare pentru viitorul lor şi viitorul copiilor lor şi al familiilor lor", a declarat vineri, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, Martin Griffiths, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
FMI
Deficit
Leul s-a înviorat
Taxe / FOTO: Freepik

Taxe vamale de 3000%? Nimic nu pare imposibil

Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...

Cip / sursa foto: Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Curtea Constituțională a României
Aur și alte metale prețioase
Panouri solare / Foto: Freepik
Foto: BVB
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
Campusul Universității Harvard

Universitatea Harvard dă în judecată administrația Trump

Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...

Inspectori ANAF
Fabrică de cip-uri
Date ROBOR și IRCC
Foto: Freepik.com
Ambulanță în New York / Foto:
Foto: Freepik.com
Contoare de gaze
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik

pixel