China construieşte cel mai mare baraj din lume. Milioane de oameni vor fi afectaţi

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
baraj. foto: pexels.com
baraj. foto: pexels.com
Un nou proiect controversat al Chinei.

China a aprobat construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume, demarând un proiect ambițios pe marginea estică a Platoului Tibetan, care ar putea afecta milioane de oameni din India și Bangladesh, situate în aval, relatează Reuters.

Barajul, care va fi amplasat în partea inferioară a râului Yarlung Zangbo, ar putea genera anual 300 de miliarde de kilowați-oră de electricitate, conform unei estimări făcute în 2020 de Power Construction Corp of China. Această capacitate ar depăși de peste trei ori cele 88,2 miliarde de kWh ale barajului Three Gorges, în prezent cel mai mare din lume, situat în centrul Chinei.

Proiectul va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor Chinei de reducere a emisiilor de carbon și de neutralitate climatică, va stimula industrii conexe precum ingineria și va crea locuri de muncă în Tibet, a raportat miercuri agenția oficială de presă Xinhua.

O secțiune a râului Yarlung Zangbo prezintă o cădere dramatică de 2.000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroelectric uriaș, dar și provocări inginerești unice.

Costurile construcției barajului, inclusiv cheltuielile inginerești, se estimează că vor depăși investiția necesară pentru barajul Three Gorges, care a costat 254,2 miliarde de yuani (34,83 miliarde de dolari). Această sumă a inclus și relocarea a 1,4 milioane de persoane și a fost de peste patru ori mai mare decât estimarea inițială de 57 miliarde de yuani.

Autoritățile chineze nu au precizat câte persoane ar putea fi strămutate pentru proiectul din Tibet sau impactul asupra ecosistemului local, considerat unul dintre cele mai bogate și diverse din platou.

Totuși, oficialii chinezi susțin că proiectele hidroelectrice din Tibet, care dețin peste o treime din potențialul hidroelectric al Chinei, nu ar avea un impact semnificativ asupra mediului sau asupra resurselor de apă din aval.

India și Bangladesh și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect, temându-se că ar putea modifica ecologia locală și fluxul râului. Râul Yarlung Zangbo devine Brahmaputra la ieșirea din Tibet, curgând spre sud în statele Arunachal Pradesh și Assam din India și, ulterior, în Bangladesh.

China a început deja să genereze energie hidroelectrică pe cursurile superioare ale râului Yarlung Zangbo și plănuiește alte proiecte în amonte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel