"Raliul lui Moş Crăciun", pe Wall Street. Ce aşteptări au investitorii, la final de an
Indicii principali de pe Wall...
Publicitate
China a aprobat construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume, demarând un proiect ambițios pe marginea estică a Platoului Tibetan, care ar putea afecta milioane de oameni din India și Bangladesh, situate în aval, relatează Reuters.
Barajul, care va fi amplasat în partea inferioară a râului Yarlung Zangbo, ar putea genera anual 300 de miliarde de kilowați-oră de electricitate, conform unei estimări făcute în 2020 de Power Construction Corp of China. Această capacitate ar depăși de peste trei ori cele 88,2 miliarde de kWh ale barajului Three Gorges, în prezent cel mai mare din lume, situat în centrul Chinei.
Proiectul va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor Chinei de reducere a emisiilor de carbon și de neutralitate climatică, va stimula industrii conexe precum ingineria și va crea locuri de muncă în Tibet, a raportat miercuri agenția oficială de presă Xinhua.
O secțiune a râului Yarlung Zangbo prezintă o cădere dramatică de 2.000 de metri pe o distanță scurtă de 50 km, oferind un potențial hidroelectric uriaș, dar și provocări inginerești unice.
Costurile construcției barajului, inclusiv cheltuielile inginerești, se estimează că vor depăși investiția necesară pentru barajul Three Gorges, care a costat 254,2 miliarde de yuani (34,83 miliarde de dolari). Această sumă a inclus și relocarea a 1,4 milioane de persoane și a fost de peste patru ori mai mare decât estimarea inițială de 57 miliarde de yuani.
Autoritățile chineze nu au precizat câte persoane ar putea fi strămutate pentru proiectul din Tibet sau impactul asupra ecosistemului local, considerat unul dintre cele mai bogate și diverse din platou.
Totuși, oficialii chinezi susțin că proiectele hidroelectrice din Tibet, care dețin peste o treime din potențialul hidroelectric al Chinei, nu ar avea un impact semnificativ asupra mediului sau asupra resurselor de apă din aval.
India și Bangladesh și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect, temându-se că ar putea modifica ecologia locală și fluxul râului. Râul Yarlung Zangbo devine Brahmaputra la ieșirea din Tibet, curgând spre sud în statele Arunachal Pradesh și Assam din India și, ulterior, în Bangladesh.
China a început deja să genereze energie hidroelectrică pe cursurile superioare ale râului Yarlung Zangbo și plănuiește alte proiecte în amonte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali de pe Wall...
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...