Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
China a anunțat că, începând de astăzi, interzice exporturile către SUA de materiale critice precum galiu, germaniu și antimoniu, dar și superdure. Decizia, anunțată de Ministerul Comerțului din China, include și un control mai strict al utilizatorilor finali și al destinațiilor pentru grafitul cu dublă utilizare exportat în SUA.
Această măsură vine ca reacție la intensificarea presiunilor americane asupra industriei chineze de semiconductori. Luni, SUA au impus noi restricții asupra exporturilor către China, vizând 140 de companii, inclusiv producătorul de echipamente pentru cipuri Naura Technology Group.
Antimoniul: metal strategic sub controlul Chinei
Antimoniul, un metal ultradur folosit încă din antichitate, are aplicații esențiale în tehnologii avansate. Este utilizat în panouri solare, în producția de echipamente militare, inclusiv muniție, și în industria fotovoltaică. Producția globală și, mai ales, rafinarea antimoniului sunt dominate de China, care a introdus deja în ultimele trei luni restricții stricte asupra exporturilor acestui metal.
Decizia Beijingului a generat îngrijorări în Occident, unde țările depind de importuri pentru aceste resurse critice. Potrivit Project Blue, un cabinet de analiză a piețelor materiilor prime, industria globală riscă o lipsă anuală de 10.000 de tone de antimoniu.
Creșteri spectaculoase ale prețurilor
Pe fondul temerilor legate de penurii, prețurile antimoniului au înregistrat creșteri dramatice. În 2024, prețul pe tonă a crescut cu peste 200%, de la 12.000 la 38.000 de dolari, atingând niveluri istorice. Această evoluție afectează industriile tehnologice, militare și energetice din Occident.
Stocuri limitate în SUA și Germania
Un raport recent al Center for Strategic and International Studies (CSIS) subliniază vulnerabilitatea statelor occidentale. SUA dețin stocuri de antimoniu suficiente pentru doar 20 de zile, iar Germania are muniție produsă cu antimoniu suficientă pentru doar 2 zile.
Tensiunile dintre China și SUA în domeniul tehnologic și al materiilor prime critice amplifică nesiguranța pe piețele globale. Restricțiile Chinei asupra exporturilor de resurse strategice precum antimoniul reprezintă un nou capitol în competiția economică dintre cele două superputeri, afectând industriile din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...