China dă LOVITURA! Celui mai amplu acord de liber-schimb din lume

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
China și-a consolidat serios pozițiile în spațiul asiatic
China și-a consolidat serios pozițiile în spațiul asiatic
Cincisprezece ţări din Asia şi zona Pacificului au semnat duminică un important acord comercial promovat de China şi care devine cel mai important pact de acest gen din lume în termeni de produs intern brut, acoperind peste două miliarde de locuitori, circa o treime din populaţia lumii, relatează AFP şi Kyodo.

Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.

Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN - Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei - şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

RCEP "consolidează ambiţiile geopolitice regionale mai vaste ale Chinei privind noul Drum al mătăsii (Belt and Road Initiative)", ca un "element complementar" al acestui instrument cheie al strategiei Beijingului de a-şi extinde influenţa pe plan global, a apreciat Alexander Capri, profesor la Business School a Universităţii Naţionale din Singapore.

"În circumstanţele mondiale actuale, faptul că RCEP a fost semnat, după opt ani de negocieri, aduce o rază de lumină şi speranţă în mijlocul norilor", a comentat după semnarea virtuală a pactului premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru "arată clar că multilateralismul este calea corectă şi reprezintă direcţia bună pentru economia mondială şi progresul umanităţii", a adăugat el.

RCEP, ale cărui membre reprezintă 30% din PIB-ul mondial, va fi "o etapă majoră în liberalizarea comerţului şi investiţiilor" în regiune, potrivit lui Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia şi Pacific al companiei de consultanţă IHS Markit. Pactul va intra în vigoare după ratificarea sa de către şase state membre ale ASEAN şi trei alte state.

Semnarea acordului intervine în contextul unei grave crize economice din cauza pandemiei de COVID-19 pentru cele zece state semnatare din ASEAN şi care au mari aşteptări de la RCEP, ce ar urma să le susţină economiile prin ieftinirea exporturilor şi să faciliteze operaţiunile companiilor printr-o armonizare a procedurilor.

Citește și Mare și urâtâ. Cea mai ciudată navă de război a Rusiei VIDEO

"COVID-ul a amintit regiunii de ce este important comerţul şi guvernele vor mai mult ca oricând să aibă o creştere economică pozitivă", a comentat Deborah Elms, director executiv la Asian Trade Center, societate de consultanţă din Singapore. Şi India urma să se alăture acestui pact comercial fără precedent, dar anul trecut a decis să se retragă, de teamă că piaţa sa va fi inundată de produse chinezeşti ieftine.

RCEP este considerat un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional şi de a stabili regulile, după anii de pasivitate din partea Statelor Unite conduse de Donald Trump. În ianuarie 2017, acesta a retras SUA din proiectul concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific, promovat de predecesorul său democrat Barack Obama. Preşedintele ales Joe Biden s-ar putea arăta în schimb mai angajat în regiune, aşa cum a fost Obama, consideră analiştii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel