Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.
Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN - Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei - şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.
RCEP "consolidează ambiţiile geopolitice regionale mai vaste ale Chinei privind noul Drum al mătăsii (Belt and Road Initiative)", ca un "element complementar" al acestui instrument cheie al strategiei Beijingului de a-şi extinde influenţa pe plan global, a apreciat Alexander Capri, profesor la Business School a Universităţii Naţionale din Singapore.
"În circumstanţele mondiale actuale, faptul că RCEP a fost semnat, după opt ani de negocieri, aduce o rază de lumină şi speranţă în mijlocul norilor", a comentat după semnarea virtuală a pactului premierul chinez Li Keqiang. Acest lucru "arată clar că multilateralismul este calea corectă şi reprezintă direcţia bună pentru economia mondială şi progresul umanităţii", a adăugat el.
RCEP, ale cărui membre reprezintă 30% din PIB-ul mondial, va fi "o etapă majoră în liberalizarea comerţului şi investiţiilor" în regiune, potrivit lui Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia şi Pacific al companiei de consultanţă IHS Markit. Pactul va intra în vigoare după ratificarea sa de către şase state membre ale ASEAN şi trei alte state.
Semnarea acordului intervine în contextul unei grave crize economice din cauza pandemiei de COVID-19 pentru cele zece state semnatare din ASEAN şi care au mari aşteptări de la RCEP, ce ar urma să le susţină economiile prin ieftinirea exporturilor şi să faciliteze operaţiunile companiilor printr-o armonizare a procedurilor.
Citește și Mare și urâtâ. Cea mai ciudată navă de război a Rusiei VIDEO
"COVID-ul a amintit regiunii de ce este important comerţul şi guvernele vor mai mult ca oricând să aibă o creştere economică pozitivă", a comentat Deborah Elms, director executiv la Asian Trade Center, societate de consultanţă din Singapore. Şi India urma să se alăture acestui pact comercial fără precedent, dar anul trecut a decis să se retragă, de teamă că piaţa sa va fi inundată de produse chinezeşti ieftine.
RCEP este considerat un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional şi de a stabili regulile, după anii de pasivitate din partea Statelor Unite conduse de Donald Trump. În ianuarie 2017, acesta a retras SUA din proiectul concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific, promovat de predecesorul său democrat Barack Obama. Preşedintele ales Joe Biden s-ar putea arăta în schimb mai angajat în regiune, aşa cum a fost Obama, consideră analiştii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Estimări privind rata şomajului...
Ministrul Agriculturii...
Paul McCartney, fost membru al...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
Donald Trump, invitat să...
Până în prezent, din zonele afectate au fost colectate...
Preşedintele SUA nu renunţă la...
BCE spune că Europa are nevoie...
SUA îngheață ajutoarele externe...
Coreea de Nord a testat o...
Furt de obiecte din tezaurul...
Trump și criptomonedele: Un...
Creştere a numărului de...
CIA a evaluat că pandemia de...
ANPIS - Agenţia Naţională...
Coiful de aur de la...
Grupaj de ştiri.
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...