Urmărește dezbaterea live

China declanșează o nouă CRIZĂ! O amenințare REALĂ
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Totul stă într-un echilibru precar
Totul stă într-un echilibru precar
China a fost cuprinsă de un val de incapacități de plată. Cauza? Datoriile corporative. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, după cum avertizau, încă înainte de pandemie, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, ”scenariul chinez al datoriilor” are capacitatea de a arunca economia mondială în depresie.

„Lebăda neagră”, acel eveniment neprevăzut care are darul de a destabiliza bursele, de a declanșa adevărate crize fianciare sau economice, a fost virusul SARS-CoV-2. Dar acum, în Asia, prinde contur o nouă amenințare, cât se poate de reală. 

În prima jumătate a anului, 25 de companii chineze s-au declarat în incapacitate de plată la obligațiuni - aproape 10 miliarde de dolari, din care 5,6 miliarde revin diferitelor structuri ale statului. Este cel mai înalt indice din întreaga istorie a acestui segment al pieței, evaluat la 121% din PIB-ul Chinei, potrivit estimărilor agenției de rating Fitch.

Potrivit estimărilor Shanghai DZH, suma incapacităților de plată ar fi și mai mare, de 18 miliarde de dolari. Practic, este vorba despre o criză de neplată. De zeci de ani, companiile de stat chineze au primit garanții pentru obligațiuni de la guvernul central și autoritățile municipale, spun experții niponi de la Daiwa Institute of Research. 

Companiile mari, ”greii”, cum li se spune, s-au îngropat, practic, în datorii, fiind pe deplin încrezători că autoritățile nu le vor permite să se prăbușească. Ceva de gentul ”Too Big to Fail”. Dar viața a demonstrat că nu este chiar așa. 

Citește și China lansează o teorie halucinantă a cauzei pandemiei

Ca urmare, avertizează Fitch, sunt posibile probleme și pentru guvernele regionale din China, care au finanțat întreprinderi de stat. Iar economia chineză este deja împovărată cu datorii ce reprezintă aproape 300 la sută din PIB.

În următorii doi ani, companiile chineze ar trebui să plătească sau să refinanțeze datorii de 2,14 trilioane de dolari. "Prin tradiție, investitorii consideră că obligațiunile emise de companiile de stat sunt mai puțin riscante din cauza presupusului lor sprijin guvernamental. Dar întârzierile de plată au declanșat vânzări pe piață. Se conturează o criză a creditelor”, a explicat Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel