China devine a treia țară care dezvoltă un reactor nuclear plutitor

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China nu mai stă pe gânduri
China nu mai stă pe gânduri
China a prezentat ambițiosul său proiect, o centrală nucleară plutitoare - ACPR50S - care a fost testată la scară largă pentru a verifica rezistența navei la uragane și la fenomene meteorologice extreme.

China devine astfel a treia țară care construiește și adoptă un reactor plutitor, după SUA și Rusia. Potrivit inginerilor marini, prima centrală nucleară plutitoare din China ar putea fi capabilă să reziste la o catastrofă meteorologică care are loc o dată la 10.000 de ani, a relatat South China Morning Post (SCMP).

Cu toate acestea, experții au adăugat că macaraua de ancorare a instalației asemănătoare unui vapor ar trebui să fie întărită pentru a împiedica ca întreaga centrală să se desprindă în cazul unei furtuni.

Reactorul de 60 de megawați este în curs de dezvoltare în largul coastei de est a Chinei și va alimenta platformele petroliere și insulele de pe calea navigabilă Bohai, o mare interioară cu ape în general calme.

Planul mai amplu al Chinei

Acest reactor plutitor este rezultatul unui plan chinezesc întocmit în 2016, care vizează comercializarea unei noi generații de reactoare nucleare mici și portabile. Se crede că este o idee prin care se încearcă în primul rând alimenarea platformele petroliere și insulele de pe coasta sa estică, o zonă mai puțin dezvoltată a țării.

Centrala nucleară plutitoare de 30.000 de tone va fi finalizată anul viitor și va fi primul dintr-o flotă pe care China intenționează să o dezvolte de-a lungul coastei sale estice care se află în mare nevoie de energie, până la disputata Mare a Chinei de Sud, potrivit SCMP.

Cum a reușit China să dezvolte arme care-i sperie chiar și pe americani

Analiști: China repetă greșelile sovieticilor

China a dezvoltat mine anti-satelit care nu lasă urme

Însă acest lucru îâncepe să princă o donotație politică deoarece China urmărește acum să construiască o întreagă flotă nucleară care să se extindă din estul Mării Bohai până în disputata Mare a Chinei de Sud, care a văzut o mare parte din tendințele expansioniste ale Chinei.

Odată ce unitatea demonstrativă a fost construită și desfășurată pentru teste în Marea Bohai, țara are în plan să construiască până la 20 de centrale nucleare plutitoare care să funcționeze în apele disputate, se arată într-un raport al Centrului Belfer din 2018.

O zonă foarte periculoasă

Alte țări din regiune, precum Vietnam și Filipine, revendică, de asemenea, insulele pe care se anticipează că vor fi ancorate în viitor centralele nucleare plutitoare ale Chinei.

China National Nuclear Cooperation (CNNC) construiește însă o nouă centrală electrică plutitoare în Yantai, provincia Shandong, care va fi de peste două ori mai mare decât proiectul din Marea Bohai. Aceasta va fi finalizată în 2023 și va oferi energie regenerabilă unui parc industrial care găzduiește unele dintre cele mai mari fabrici de produse chimice din China.

Potrivit CNN , acesta va putea, de asemenea, să părăsească portul și să opereze în apele internaționale din Marea Galbenă.

Pe lângă furnizarea de energie electrică și alimentarea platformelor petroliere de pe coasta de est, acest reactor plutitor completează, de asemenea, demersul Chinei de a elimina treptat cărbunele și de a adopta energii mai puțin poluante, în conformitate cu angajamentele sale din cadrul COP26.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel