China doreşte legături economice mai puternice cu Arabia Saudită
Autor: Antonia Popescu | 31 ian 2023, 08:20
China doreşte legături economice mai puternice cu Arabia Saudită / Foto: Pexels.com
China doreşte legături economice mai puternice cu Arabia Saudită / Foto: Pexels.com
Noul şef al diplomaţiei chineze, Qin Gang, doreşte să construiască legături mai strânse cu Arabia Saudită şi să înfiinţeze cât mai curând o zonă de liber schimb China-Golf, potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la Beijing dat publicităţii luni seara, informează marţi Reuters.

Qin, care a fost numit recent în funcţie, a făcut această sugestie într-o conversaţie telefonică cu omologul său saudit, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, adăugând că autorităţile de la Beijing apreciază foarte mult sprijinul ferm şi constant al Arabiei Saudite în problemele care privesc interesele principale ale Chinei.

El a spus că cele două ţări ar trebui să îşi continue extinderea cooperării în materie de economie, comerţ, energie, infrastructură, investiţii, finanţe şi înaltă tehnologie. În plus, Qin a insistat asupra consolidării parteneriatului strategic China-Golf şi a construirii "Zonei de Liber Schimb China-Golf cât mai curând posibil".

Prinţul Faisal a declarat că Arabia Saudită consideră relaţiile cu China o piatră de temelie importantă a relaţiilor sale externe şi că ţara sa aderă pe deplin la principiul unei singure Chine, potrivit declaraţiei ministerului chinez de Externe.

Qin, revenit recent dintr-un turneu în mai multe ţări africane, a avut, de asemenea, conversaţii telefonice cu vicepremierul şi ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra şi cu omologul argentinian Santiago Cafierro, potrivit presei de stat. 

Majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene, la mâna judecătorilor CCR

Sesizarea pe legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene, pe agenda Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD - PNL - UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sesizarea este semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor. 

Curtea Constituţională dezbate şi sesizarea asupra Legii cadastrului

Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizarea în legătură cu Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare.

Deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii cadastrului, apreciind că prin aceste modificări sunt puse în pericol proprietăţile românilor.

Potrivit unui comunicat al USR, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, "ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar", chiar şi în contra intereselor proprietarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe