China elimină restricţiile asupra entităților financiare străine
Autor: Matei Ion
Data publicării:
China produce MILIARDARI într-un timp RECORD
China produce MILIARDARI într-un timp RECORD
China va elimina restricţiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj şi managerilor de fonduri, a anunţat miercuri televiziunea de stat, după o reuniune a Guvernului premierului Li Keqiang, transmite Reuters.

Decizia, care vine la aproape 18 ani de când China a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ar putea avea însă un impact limitat asupra industriei financiare extrem de competitive, dominată de firmele chineze de stat.

Beijingul şi-a accelerat eforturile de deschidere a sectorului său financiar, pe fondul războiului comercial cu Washingtonul, care a cerut, printre altele, sporirea accesului la sectorul financiar chinez.

Autorităţile de reglementare de la Beijing au anunţat vineri că vor renunţa la limitarea investiţiilor străine în domeniul pieţelor futures, a fondurilor mutuale şi a valorilor mobiliare în ianuarie, aprilie şi, respectiv, decembrie 2020. Anunţul vine în urma negocierilor care au dus la un acord temporar privind rezolvarea disputei comerciale dintre China şi SUA.

Guvernul de la Beijing nu a dat amănunte privind efectul eliminării acestor restricţii. Marţi, Executivul a relaxat reglementările privind conducerea băncilor şi a companiilor de asigurări străine, acordându-le un acces mai facil pe piaţa chineză.

China va sprijini de asemenea eforturile guvernelor locale de a atrage mai multe investiţii străine şi de a permite firmelor străine să fie mai flexibile în alegerea modului în care împrumută fonduri de peste hotare. China nu va permite transferuri forţate de tehnologie de către firmele străine, au informat autorităţile de la Beijing.

Stabilizarea investiţiilor străine face parte din politicile autorităţilor chineze de sprijinire a creşterii economiei, afectată de războiul comercial cu SUA.

În 2007, HSBC Holdings, Standard Chartered Bank, Bank of East Asia şi Citigroup au devenit primele bănci străine cărora li s-a permis să-şi înfiinţeze subsidiare încorporate local în China. Dar numeroasele restricţii asupra operaţiunilor băncilor străine, cele aproximativ 40 de instituţii financiare cu subsidiare în China reprezintă un procent redus din piaţa dominată de băncile de stat, cum ar fi Industrial and Commercial Bank of China şi Bank of China.

Analiştii consideră că statul chinez încă mai are multe de făcut pentru deschiderea sectorului său financiar. Giganţii americani Mastercard şi Visa încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a efectua decontări în yuani în China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel