China investește peste 40 de miliarde de euro în semiconductori
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Semiconductori / FOTO: Freepik
Semiconductori / FOTO: Freepik
China a injectat echivalentul a peste 40 de miliarde de euro într-un fond de investiții pentru a-și consolida industria de semiconductori, pe fondul rivalității tehnologici dintre Beijing și Washington. 

Semiconductorii, esențiali pentru multe produse din economia modernă, sunt prezenți de la televizoare la mașini, inclusiv arme, telefoane și inteligență artificială. Aceste componente de înaltă performanță fac obiectul unei rivalități acerbe între China și Statele Unite pentru miniaturizarea lor și dezvoltarea unui sector care a devenit extrem de strategic.

În ultimii ani, Washington a înscris pe lista neagră companii chineze pentru a le decupla de lanțurile de aprovizionare cu tehnologie din SUA și a înăsprit restricțiile la exportul de semiconductori din China. De atunci, gigantul asiatic încearcă să accelereze procesul de extindere a gamei semiconductorilor săi, a căror performanță rămâne sub cele produse în special de Statele Unite.

Ministerul de Finanțe al Chinei, băncile de stat și o serie de companii au injectat 344 de miliarde de yuani (43,7 miliarde de euro) într-un fond național de semiconductori, potrivit bazei de date Tianyancha, care compilează informații de afaceri din China. 

Cel mai mare acționar este Ministerul Finanțelor. Investițiile sunt legate și de autoritățile capitalei Beijing și metropola Shenzhen (sud), unde își au sediul multe grupuri de tehnologie.

Fabricarea cipurilor este extrem de complexă și implică multe țări. Mulți dintre pași depind de Statele Unite, dar și de Țările de Jos și Japonia, ale căror companii dețin un monopol virtual asupra producției de mașini de litografie, esențiale pentru miniaturizarea cipurilor pe wafer-uri de siliciu foarte subțiri. 

Acest lucru oferă un avantaj major acestor trei țări care, de facto, au o influență considerabilă asupra producției globale de semiconductori. Țările de Jos s-au alăturat recent Statelor Unite și Japoniei pentru a restricționa exportul de echipamente avansate de fabricare a așchiilor în China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel