China își pregătește armele pentru un război mondial

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
China se va baza mult pe navele sale militare pentru a lupta împotriva Marinei SUA
China se va baza mult pe navele sale militare pentru a lupta împotriva Marinei SUA
Beijingul se pregătește pentru un război total. Într-un moment în care riscul unui conflict între China și Statele Unite nu a fost niciodată mai mare, Partidul Comunist Chinez a decis să testeze performanța armelor sale într-un scenariu de război mondial. 

Cotidianul South China Morning Post a dezvăluit că, în cazul unei confruntări cu Washingtonul, Republica Populară se va baza în mare măsură nu numai pe Marina sa militară, dar și pe economia sa puternic industrializată și pe populația civilă.

În acest scenariu apocaliptic, numit Z, totul începe de la un război regional provocat de revendicări teritoriale din Marea Chinei de Sud sau de o invazie chineză a Taiwanului, dacă insula și-ar proclama independența. În această simulare, aceste lupte, inițial locale, ar putea degenera, ulterior, într-un război mondial împotriva Statelor Unite și poate chiar împotriva întregului bloc occidental.

Întrucât acest potențial război s-ar desfășura pe mare sau pe zonele de coastă, au fost testate cu scrupulozitate mai ales capacitățile Marinei militare a Chinei. Se anticipează că navele chineze vor respinge, vor distruge, două sau chiar mai multe grupuri aeronavale americane. Acesta este principalul instrument de proiecție de putere al Marinei militare americane în Oceanul mondial, care are în componență un portavion și mai multe crucișătoare pentru a contracara rachetele inamice și a lovi ținte terestre. Portavionul este, de asemenea, protejat de distrugătoare care pot ataca (...)

Pentru a învinge o flotilă atât de puternică, armata chineză se va baza pe tehnologiile sale de ultimă oră, în special pe rachete hipersonice și torpile cu propulsie nucleară capabile să evite apărarea americană. Pentru a îndeplini această misiune, Beijingul intenționează să folosească Dongfeng-17, supranumit coșmarul portavioanelor. Această rachetă poate lovi o țintă pe o rază de 2.500 de kilometri și poate atinge o viteză de croazieră de peste 7.000 de kilometri pe oră. Pentru a distruge o țintă, DongFeng-17 trebuie mai întâi să fie lansată de un bombardier la o altitudine de peste 100 de kilometri. Odată ce a ajuns la această înălțime, aeronava va cădea asupra țintei cu ajutorul unui sistem de planare. Traiectoria aeronavei va fi imprevizibilă, luând mai multe unghiuri și direcții, ceea ce o va face aproape imposibil de interceptat.

Pe lângă testarea capacităților sale ofensive, Republica Populară a vrut să afle și cum se pot apăra navele sale împotriva Marinei americane. În cadrul simulării, un distrugător chinez a fost atacat de mai mult de o 10 rachete și trei torpile. În condițiile unui astfel de atac total, capacitățile de luptă ale navei chinezești au fost grav afectate. Nava de război a pierdut o treime din potențialul său de apărare aeriană, în timp ce doar jumătate dintre rachetele sol-aer au reușit să ajungă la ținte.

Cercetătorii chinezi au analizat, de asemenea, posibilitatea ca acest conflict să degenereze într-un război nuclear. Constatările lor sunt scurte și deloc surprinzătoare. Dacă vor fi folosite arme nucleare, va avea puternic de suferit, și pe termen lung, ecosistemele, agricultura și mediul înconjurător din întreaga lume, ceea ce ar putea duce la o penurie de alimente, mutații genetice și înmulțirea cazurilor de boli grave. Pentru strategii chinezi și pentru guvernul lui Xi Jinping, un război total între două puteri nucleare ar avea consecințe catastrofale pentru civilizația umană și, prin urmare, nu este de dorit.

Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca cercetătorii militari chinezi să aibă în vedere cele mai rele scenarii posibile pentru a evalua mai bine capacitățile echipamentelor lor în astfel de situații. "Acest lucru poate ajuta armata noastră să își înțeleagă mai bine punctele forte, punctele slabe și limitările", a concluzionat un cercetător pentru South China Morning Post, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității subiectului.

Citește și China, lovitură pentru producătorii de cipuri. Vor crește costurile, cu siguranță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel