Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
China va impune limite la exportul de antimoniu pentru a proteja interesele și securitatea națională, au anunțat surse guvernamentale de la Beijing. Potrivit acestora, noile măsuri adoptate de autoritățile țării sunt menite, după cum relatează agenția Reuters, să reducă disponibilitatea globală a mineralelor critice, domeniu unde China deține monopolul pe linie de aprovizionare.
Mai jos prezentăm lista mineralelor al căror export a fost restricționat de Beijing încă de anul trecut.
Antimoniu
Începând cu 15 septembrie, Beijingul va impune limite la exportul de antimoniu și elementele aferente, precum și la tehnologiile de topire și separare a aurului și a antimoniului.
China este cel mai mare producător mondial de antimoniu, un metal strategic folosit în ignifuge, baterii, muniții și echipamente fotovoltaice. Aceasta a reprezentat 48% din producția mondială de exploatare a antimoniului anul trecut, potrivit datelor de la US Geological Survey.
Pământuri rare
Tot anul trecut, dar în decembrie, China a interzis exportul de tehnologie pentru fabricarea de magneți cu folosirea așa-numitelor pământuri rare, un grup de 17 metale care, în ultimii ani, sunt la mare căutare pe fondul tranziției verzi. La acea dată, era deja în vigoare altă interdicție pentru tehnologia de extragere și separare a materialelor critice.
Grafit
În octombrie 2023, China a anunțat că va solicita licențe de export pentru anumite produse din grafit, cu scopul de a proteja securitatea națională.
China este cel mai mare producător și exportator de grafit din lume. De asemenea, rafinează mai mult de 90% din grafitul mondial în materialul folosit în aproape toți anozii bateriilor de vehicule electrice, care sunt părțile încărcate negativ ale bateriei.
Galiu și germaniu
În iulie 2023, China a declarat că va impune restricții asupra exporturilor a opt produse cu galiu și șase produse cu germaniu de la 1 august, pe măsură ce tensiunile dintre Beijing și Washington au crescut în privința accesului la materialele utilizate la fabricarea cipurilor electronice de înaltă tehnologie.
Germaniul este folosit și în tehnologia infraroșu, cabluri de fibră optică și celule solare.
Țările din Golf vin tare din urmă
Nichel, bauxită, litiu... Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită doresc să se impună în sectorul resurselor esențiale tranziției energetice, în special prin creșterea numărului de acorduri cu țările producătoare.
După China și Occident, este rândul țărilor din Golf să intre în cursa globală pentru minerale strategice, esențiale pentru tranziția energetică. În decembrie 2023, Emiratele Arabe Unite au achiziționat, prin compania International Resources Holding, deținută de consilierul pentru securitate națională Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, un pachet de 51% din mina de cupru Mopani, din Zambia, pentru 1,1 miliarde de dolari (1 miliard de euro). .
În ianuarie 2023, Arabia Saudită a creat fondul Manara, cu un cufăr de război de 15 miliarde de dolari, pentru a achiziționa depozite în străinătate. Șase luni mai târziu, acest nou fond a cumpărat 10% din subsidiara gigantului minier brazilian Vale, specializată în minerale strategice, evaluând-o la 26 de miliarde de dolari.
Manara este, de asemenea, interesată să achiziționeze o participație la una dintre cele mai mari rezerve de cupru și aur din lume, în valoare de 7 miliarde de dolari, la Reko Diq, în sud-vestul Pakistanului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...