China, nouă decizie care descurajează și mai mult occidentul

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cele mai recente decizii ale guvernului de la Beijing au ca efect descurajarea occidentului în ceea ce privește încrederea că țara este un partener de încredere. După problemele economice create de pandemie și apoi declanșarea războiului în Ucraina, speranța că China își va reveni economic și că cererea se va redresa se estompează dinc e în ce mai mult.

Decizia abruptă a Chinei de a întrerupe săptămâna aceasta publicarea de date privind rata în creștere a șomajului în rândul tinerilor a fost cel mai recent semn că gigantul asiatic restricționează din ce în ce mai mult informațiile sensibile, în special atunci când acestea nu sunt flatante pentru economia falimentară a națiunii.

Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a intrat în această categorie spinoasă, după ce a atins un nivel record de 21,3% în luna iunie. O cincime dintre tineri care nu au un loc de muncă este o statistică îngrijorătoare pentru un Partid Comunist aflat la putere, obsedat de menținerea stabilității sociale, arată Bloomberg.

În timp ce economia chineză se luptă cu o serie de amenințări la adresa obiectivului de expansiune economică pentru 2023, o gamă mai largă de date este considerată nepotrivită pentru consumul public. Lupta ideologică a președintelui Xi Jinping cu SUA a motivat, de asemenea, Beijingul să îngrădească datele despre care crede că ar putea avantaja administrația Biden.

În timp ce o mare parte din datele care dispar în China dispar în liniște, decizia de a nu publica datele legate de rata șomajului a fost anunțată în cadrul unei ședințe de presă. Biroul Național de Statistică are o istorie de a opri publicarea de comunicate care sunt neplăcute pentru economie, dar, de obicei, nu face publică această decizie.

Iată o privire asupra câtorva dintre seturile de date care au fost restricționate recent:

Șomajul în rândul tinerilor

Luna trecută, guvernul a indicat că cifra din iulie va crește probabil, stabilind un alt record. Apoi, brusc, marți, oficialii au declarat că vor întrerupe publicarea datelor, invocând necesitatea de a pune la punct metoda de evaluare a acestora.

Calcularea ratei reale de ocupare a forței de muncă este complexă și este plauzibil ca guvernul să fi decis că natura schimbătoare a economiei și a modelelor de muncă înseamnă că modelul lor actual nu reflectă cu acuratețe realitatea. Cu toate acestea, momentul în care s-a făcut această mișcare ridică semne de întrebare, având în vedere că cifra era pregătită să atingă un alt record. Autoritățile au indicat că ar putea relua publicarea datelor în lunile următoare.

Vânzările de terenuri

Cifrele care arată totalitatea suprafețelor de teren cumpărate de dezvoltatorii imobiliari și prețul pe care l-au plătit au lipsit din publicarea lunară. Seria de date date datează din 1998. Măsura a fost luată în condițiile în care cantitatea de terenuri vândute pentru dezvoltare a scăzut cu peste 50% anul trecut.

Acest declin indică faptul că criza imobiliară a fost mai gravă decât a declarat guvernul. Veniturile administrației locale din vânzarea de terenuri au scăzut anul trecut doar cu 23%, potrivit cifrelor oficiale.

Rezervele valutare

Un alt punct de date curios este suma de bani pe care guvernul o deține în active valutare oficiale, care s-a menținut remarcabil de constantă din 2017. Asta în ciuda faptului că China a înregistrat un excedent comercial din ce în ce mai mare în această perioadă, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o creștere a rezervelor.

Brad Setser, fostul oficial american din domeniul comerțului și al Trezoreriei, sugerează că jumătate din rezervele reale sunt "ascunse". Multe dintre rezervele națiunii nu apar în registrele oficiale ale Băncii Populare a Chinei, deoarece sunt ascunse în "rezervele din umbră", care apar printre activele unor entități precum creditorii comerciali de stat și băncile de politică monetară, a spus el.

În ciuda creșterii excedentului comercial și a contului curent, moneda a fost, de asemenea, stabilă, ceea ce indică faptul că o parte din acești bani sunt probabil folosiți pentru a interveni pe piețele valutare.

Tranzacții cu obligațiuni

Chiar și unele date din sectorul privat au devenit indisponibile. În luna martie, piața obligațiunilor a intrat în haos după ce brokerii de obligațiuni cu venit fix au încetat să mai furnizeze cotații agregate ale obligațiunilor către furnizorii de date pe care comercianții se bazau de mult timp. Tranzacțiile au scăzut cu 30% până la 60% de la o zi la alta după cele două zile de întrerupere, despre care unele mass-media au spus că s-a datorat faptului că autoritățile de reglementare încercau să rezolve problemele legate de securitatea datelor.

În mai 2022, principala platformă de tranzacționare a obligațiunilor pentru investitorii străini a încetat în mod discret să mai furnizeze date privind tranzacțiile acestora, după ieșirile record de pe piața națională a datoriilor de 20.000 de miliarde de dolari.

De asemenea, unele date de înregistrare corporativă nu mai sunt disponibile pentru clienții din străinătate. Între timp, Beijingul a investigat consultanții și cercetătorii care îi ajută pe investitorii globali să înțeleagă China.

Decese provocate de Covid

Incinerările într-una dintre cele mai populate provincii chineze au crescut cu 72,7% în primul trimestru față de anul precedent, a anunțat în iulie presa financiară chineză Caixin, citând date oficiale publicate de provincia Zhejiang.

Acest lucru a oferit o perspectivă rară asupra amplorii mortalității după relaxarea bruscă a guvernului în ceea ce privește restricțiile privind coronavirusul în decembrie. Și apoi datele au dispărut. Declarația oficială a fost ulterior eliminată de pe internet, iar Caixin și-a șters raportul privind acea publicare.

Nu se știe câte persoane au murit efectiv din cauza Covid în timpul valului de ieșire care a început la sfârșitul anului trecut, când țara a renunțat la încercarea de a stopa toate infecțiile. Guvernul a raportat că au existat aproape 60.000 de decese legate de Covid în primele cinci săptămâni ale acelei epidemii.

Informații academice

De la 1 aprilie, accesul din străinătate la anumite părți ale popularei baze de date academice China National Knowledge Infrastructure a fost oprit. Acest lucru înseamnă că universitarii străini nu mai pot accesa disertațiile, brevetele, statisticile și lucrările conferințelor din China, a anunțat Universitatea din California, Berkeley, într-un anunț online.

Alții au raportat că accesul la anuarele statistice și la datele recensământului chinezesc ar fi, de asemenea, afectat. Schimbarea accesului a fost făcută pentru a respecta o lege din 2022 privind transferul transfrontalier de date, potrivit unei declarații a furnizorului de date chinez.

Biografii ale politicienilor

Nu doar datele economice sunt mai greu de obținut. Biografiile oficiale ale politicienilor și oficialilor de rang înalt s-au micșorat, noul format oferind doar informații personale de bază în câteva propoziții, în loc de CV-urile detaliate care erau obișnuite înainte.

De asemenea, au existat cel puțin trei luni în care Partidul Comunist nu a publicat niciun raport al organismului său decizional de vârf de când Xi a preluat un al treilea mandat în octombrie anul trecut. În mod normal, Politburo se reunește în fiecare lună și publică o declarație cu unele detalii despre ceea ce s-a discutat. Acest lucru nu s-a întâmplat în noiembrie, ianuarie sau mai anul trecut.

De asemenea, ministrul de externe al Chinei a fost înlăturat brusc din funcție fără explicații în iulie, după ce a dispărut din atenția publicului timp de o lună, ceea ce a contribuit la vidul de informații din politica chineză de elită.

Utilizatorii rețelelor de socializare au fost cinici marți în legătură cu ultima lovitură a guvernului la adresa libertății de informare. O postare populară a sugerat că autoritățile au rămas pur și simplu fără opțiuni.

"Credeați că nu puteți scoate nimic din cutia de scule, cu excepția megafonului", scria în postare. "Apoi, după câteva săpături, ați găsit o legătură pentru ochi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu

pixel