China OPREŞTE colaborarea cu SUA în mai multe domenii cheie
Autor: DCBusiness Team | 05 aug 2022, 15:28
SUA - China. Foto: Karolina Grabowska - Pexels
SUA - China. Foto: Karolina Grabowska - Pexels
China sistează colaborarea cu SUA în mai multe domenii, inclusiv combaterea schimbărilor climatice.

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va ''suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând ''dispreţul'' de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile ''provocatoare'' adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept ''iresponsabilă şi contrară'' obiectivului Beijingului de ''a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan''.

 

Citeşte şi: În China, temperaturile cresc mai repede decât media globală

 

În ultimii 70 de ani, temperaturile medii ale solului din China au crescut mult mai rapid decât media globală și vor rămâne "semnificativ mai ridicate" în viitor, pe măsură ce provocările generate de schimbările climatice se vor intensifica, a atras atenția un oficial guvernamental.

În evaluarea anuală a climei, publicată în cursul acestei săptămâni, biroul meteorologic al Chinei a descris țara ca fiind "o regiune sensibilă din punctul de vedere al schimbărilor climatice globale", cu o creștere a temperaturilor de 0,26 grade Celsius (0,47 grade Fahrenheit) pe deceniu începând din 1951, în comparație cu o medie globală de 0,15 grade.

"În viitor, creșterea temperaturilor medii regionale din China va fi mult mai mare decât cea din întreaga lume", a declarat, în cadrul unei ședințe de informare, Yuan Jiashuang, director adjunct al Centrului Național pentru Climă (NCC) din China.

Echilibrul resurselor de apă, afectat 

El a avertizat că schimbarea modelelor meteorologice din China va afecta echilibrul resurselor de apă, va face ecosistemele mai vulnerabile și va reduce randamentul culturilor. Vremea extremă și-a pus amprenta în ultimele săptămâni, valurile de căldură prelungite provocând secete și incendii de pădure în întreaga lume. Precipitațiile ridicate din punct de vedere istoric din unele țări au provocat, de asemenea, inundații dezastruoase, soldate cu victime și importante daune materiale. 

La mijlocul lunii trecute, spre exemplu, șase persoane și-au pierdut viața, alte 12 au fost date dispărute după ce provincia Sichuan din sud-vestul Chinei a fost afectată de viituri pe fondul intemperiilor. Potrivit informațiilor oficiale, în doar 12 ore, în provincia autonomă Beichuan Qiang au căzut ploi abundente care au afectat 13 localităţi şi aproximativ 22.300 de persoane. Cantităţile de precipitaţii au atins 110 milimetri. Nivelul unor râuri a crescut brusc şi s-au format viituri care au antrenat obiecte plutitoare, noroi, nisip şi pietre.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luna trecută că "nicio națiune nu este imună" la schimbările climatice și a declarat că lumea trebuie să aleagă acum între "acțiune colectivă sau sinucidere colectivă".

Sezoanele de vegetație a culturile au început mai devreme

China a îndurat deja săptămâni întregi de vreme caniculară, cu temperaturi care au depășit 44C (111F) în sud-vestul Yunnan și nordul Hebei. Potrivit datelor NCC, 131 de stații meteorologice chineze au înregistrat temperaturi care au egalat sau depășit recordurile istorice, față de 62 pentru întregul an trecut.

Potrivit evaluării climatice a Chinei pentru 2021, nivelul apelor de coastă a atins anul trecut cel mai ridicat nivel din 1980 încoace. Retragerea ghețarilor s-a accelerat de asemenea, permafrostul activ de-a lungul traseului Qinghai-Tibet a atins un nivel record, iar gheața marină a continuat să se reducă.

China a înregistrat, de asemenea, o creștere de 7,9% a acoperirii vegetale în 2021, comparativ cu media 2001-2020, iar evaluarea a impus ca sezoanele de vegetație ale multor plante să înceapă mai devreme în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?