China pregătește o revoluție pe piața mondială a gazelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
La ce lucrează inginerii chinezi
La ce lucrează inginerii chinezi
Cercetătorii chinezi afirmă că au pus la punct un nou procedeu de extracție a gazelor de șist. În caz de succes, China, care dispune de cele mai importante rezerve mondiale de gaze de șist, va declanșa o adevărată revoluție energetică și va redesena piața mondială a acestui sector.

China și-a propus să producă propriul său gaz de șist. Cam 30 de miliarde de metri cubi până în 2020 și 100 de miliarde până în 2030. Pe hârtie, planul arată perfect, dar în practică lucrurile s-ar putea dovedi mult mai complicate. De fapt, tentativa Beijingului ar putea chiar eșua dacă specialiștii țării nu vor descoperi o tehnologie revoluționară care să le permită să-și pună în valoare resursele.

Două mari probleme

Problema este că principalele rezerve se concentrează în provincia Sichuan la peste 3,5 kilometri adâncime, iar tehnicile actuale, în special fracturarea hidraulică, sunt neputincioase. Iar asta nu e tot. Alt mare impedimens îl constituie lipsa apei, necesară în cantități considerabile în cazul folosirii tehnologiei de astăzi.Iată de ce, pentru a putea vorbi de o revoluție, China trebuie, mai întâi, să inventeze o metodă de producere a gazelor de șist fără apă.

La așa ceva lucrează un grup de specialiști de la Laboratorul național de unde de șoc controlate. Spre deosebire de fracturarea hidraulică, dispozitivul realizat de inginerii chinezi, numit extracție exotermică non-hidraulică sau fracturare uscată, utilizează curentul electric la o putere capabilă să genereze unde de șoc controlate, dar cu același efect.

La ce lucrează inginerii chinezi

Potrivit presei de la Beijing, această tehnologie, care este doar în stadiu embrionar, nu este dăunătoare mediului înconjurător, ceea ce nu se poate spune despre fracturarea hidraulică. Rămâne însă de văzut dacă mașina construită de specialiștii chinezi este și în realitate în stare să genereze suficientă energie pentru a distruge roca la mari adâncimi.

Citește și Cele mai mari centrale nucleare din lume

Dar, dacă rezultatul va fi cel dorit de autoritățile de la Beijing, iar noua tehnologie va fi pusă la treabă, China va declanșa o revoluție energetică mondiale cu concesințe globale. Dacă statul va reuși să-și asigure din resurse propriul necesarul de gaze naturale, întreaga configurație a pieței se va modifica radical, cu mișcări imprevizibile pe segmentul de prețuri, dar și de invetiții în proiecte venite din partea marilor jucători străini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump

pixel