După ce, în ultimele două decenii, a achiziționat active miniere din întreaga lume pentru a asigura metalele necesare industrializării și, mai recent, pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, China dorește acum să-și impună punctul de vedere asupra modului în care sunt stabilite prețurile acestor materii prime.
Întreg sistemul va fi dat peste cap
Problema este că Beijingul a pierdut cota de piață în tranzacționarea cu contracte futures pe metale, iar acum trebuie, conform specialiștilor consultați de presa de resort, să facă în așa fel încât să convingă investitorii internaționali să vină pe Shanghai Futures Exchange (ShFE).
Dacă această inițiativă va fi încunată de succes, contractele tranzacționate pe platforma de la Shanghai vor dobândi statut de referință, iar întreg sistemul prețurilor de referință la metalele industriale în vigoare din 1877, când London Metal Exchange (LME) a văzut lumina zilei într-un spațiu situat deasupra unui magazin de pălării din Londra, va fi dat peste cap.
Doar schimbând paradigma
Valorile de referință ShFE ar permite companiilor chineze să ignore prețurile LME pentru a stabili valoarea contractele fizice și ar forța străinii să tranzacționeze pe ShFE pentru a influența prețurile de referință ale contractelor lor, schimbând influența pieței din vest către China.
Un plan care, potrivit ultimelor declarații ale reprezentanților bursei din Shanghai, figurează printre priorități și ar putea fi implementat în curând. ”Doar schimbând paradigma pieței noastre vom putea atrage investitori străini, vor putea participa la procesul de stabilire a prețurilor”, declara recent Wang Fenghai, director general al ShFE.
Iar un prim pas în această direcție îl constituie înființarea de depozite în afara Chinei pentru a stocarea metale, de la aluminiu și cupru, la alte asemenea materii prime, având în vedere că LME deține peste astfel de 450 de depozite.
Nu va avea nevoie de aprobări
Odată ce ShFE va lua decizia de a propune stocarea metalelor în afara Chinei, procesul de înregistrare a a depozitelor va fi o chestiune de săptămâni, chiar zile, ținând cont că există deja facilități în porturile care primesc fluxuri mari de metale.
ShFE nu va avea nevoie de aprobări de reglementare pentru depozitele care pot stoca produse metalice, cu condiția să fie situate în zone economice libere, astfel încât metalul să poată fi depozitat fără taxe până la livrare. Iar Singapore este un bun punct de plecare, deoarece găzduiește deja depozite LME, ceea ce înseamnă că cadrul de reglementare există deja.
Principalele metale industriale
Principalul obiectiv al acestui plan este de a lista aluminiu, zinc, nichel, plumb și staniu la International Energy Exchange (INE), platformă deja funcțională din 2020, au declarat pentru Reuters surse care cunosc planurile ShFE. Aceste metale sunt deja tranzacționate pe LME, cel mai mare și mai vechi forum de metale din lume, deținut de Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEx).
Ambiția SHFE nu este nouă. Când HKEx a cumpărat Bursa de Valori din Londra în 2012 cu intenția de a-și crește veniturile prin extinderea depozitelor LME în China, ShFE a anunțat că ar putea imita rețeaua LME, oferind Chinei putere și influență pe piețele globale ale metalelor.
Greu de convins
O parte a acestei influențe ar rezulta din faptul că mai mulți străini care tranzacționează pe ShFE trebuie să dețină conturi în yuani, promovând obiectivul Beijingului de a obține acceptarea globală a monedei sale. Prețul contractelor de pe ShFE și platforma sa INE este stabilit în yuani.
„Cea mai mare provocare este că există încă restricții privind conversia yuanului în dolari”, a subliniat Dan Smith, de la Amalgamated Metal Trading. Controlul valutar ale Chinei, care limitează suma de bani pe care companiile le pot scoate din țară în orice moment, reprezintă un potențial factor de descurajare pentru investitorii străini.
Mai trebuie adăugată și teama de politicile autorităților chineze care vizează direcționarea piețelor de mărfuri și intervențiile guvernamentale pe piețe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...