China, pregătită să dea peste cap prețurile mondiale ale metalelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa din Shanghai
Bursa din Shanghai
China adoptă măsuri pentru a influența prețul metalelor industriale pe care le produce și le consumă, încercând să încurajeze companiile străine să joace la bursa futures din Shanghai, ceea ce ar fragmenta piețele globale.

După ce, în ultimele două decenii, a achiziționat active miniere din întreaga lume pentru a asigura metalele necesare industrializării și, mai recent, pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, China dorește acum să-și impună punctul de vedere asupra modului în care sunt stabilite prețurile acestor materii prime. 

Întreg sistemul va fi dat peste cap

Problema este că Beijingul a pierdut cota de piață în tranzacționarea cu contracte futures pe metale, iar acum trebuie, conform specialiștilor consultați de presa de resort, să facă în așa fel încât să convingă investitorii internaționali să vină pe Shanghai Futures Exchange (ShFE).

Dacă această inițiativă va fi încunată de succes, contractele tranzacționate pe platforma de la Shanghai vor dobândi statut de referință, iar întreg sistemul prețurilor de referință la metalele industriale în vigoare din 1877, când London Metal Exchange (LME) a ​​văzut lumina zilei într-un spațiu situat deasupra unui magazin de pălării din Londra, va fi dat peste cap. 

Doar schimbând paradigma 

Valorile de referință ShFE ar permite companiilor chineze să ignore prețurile LME pentru a stabili valoarea contractele fizice și ar forța străinii să tranzacționeze pe ShFE pentru a influența prețurile de referință ale contractelor lor, schimbând influența pieței din vest către China.

Un plan care, potrivit ultimelor declarații ale reprezentanților bursei din Shanghai, figurează printre priorități și ar putea fi implementat în curând. ”Doar schimbând paradigma pieței noastre vom putea atrage investitori străini, vor putea participa la procesul de stabilire a prețurilor”, declara recent Wang Fenghai, director general al ShFE.

Iar un prim pas în această direcție îl constituie înființarea de depozite în afara Chinei pentru a stocarea metale, de la aluminiu și cupru, la alte asemenea materii prime, având în vedere că LME deține peste astfel de 450 de depozite. 

Nu va avea nevoie de aprobări

Odată ce ShFE va lua decizia de a propune stocarea metalelor în afara Chinei, procesul de înregistrare a a depozitelor va fi o chestiune de săptămâni, chiar zile, ținând cont că există deja facilități în porturile care primesc fluxuri mari de metale.

ShFE nu va avea nevoie de aprobări de reglementare pentru depozitele care pot stoca produse metalice, cu condiția să fie situate în zone economice libere, astfel încât metalul să poată fi depozitat fără taxe până la livrare. Iar Singapore este un bun punct de plecare, deoarece găzduiește deja depozite LME, ceea ce înseamnă că cadrul de reglementare există deja.

Principalele metale industriale

Principalul obiectiv al acestui plan este de a lista aluminiu, zinc, nichel, plumb și staniu la International Energy Exchange (INE), platformă deja funcțională din 2020, au declarat pentru Reuters surse care cunosc planurile ShFE. Aceste metale sunt deja tranzacționate pe LME, cel mai mare și mai vechi forum de metale din lume, deținut de Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEx).

Ambiția SHFE nu este nouă. Când HKEx a cumpărat Bursa de Valori din Londra în 2012 cu intenția de a-și crește veniturile prin extinderea depozitelor LME în China, ShFE a anunțat că ar putea imita rețeaua LME, oferind Chinei putere și influență pe piețele globale ale metalelor.

Greu de convins 

O parte a acestei influențe ar rezulta din faptul că mai mulți străini care tranzacționează pe ShFE trebuie să dețină conturi în yuani, promovând obiectivul Beijingului de a obține acceptarea globală a monedei sale. Prețul contractelor de pe ShFE și platforma sa INE este stabilit în yuani.

„Cea mai mare provocare este că există încă restricții privind conversia yuanului în dolari”, a subliniat Dan Smith, de la Amalgamated Metal Trading. Controlul valutar ale Chinei, care limitează suma de bani pe care companiile le pot scoate din țară în orice moment, reprezintă un potențial factor de descurajare pentru investitorii străini.

Mai trebuie adăugată și teama de politicile autorităților chineze care vizează direcționarea piețelor de mărfuri și intervențiile guvernamentale pe piețe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel